Szeged, Karikó Katalin, ünnepi ülés, Szegedi Tudományegyetem, TIK, Nobel-díj, kiállítás, SZTE, egyetem, ünnepség

Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemnek adományozta a Nobel-díját – képgaléria

Helyi hírek

A tudomány világának legmagasabb elismerésével, a Nobel-díjjal együtt annak szellemiségét is elhozta alma materébe Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas professzora az őt köszöntő 2024. április 16-i díszünnepségen bejelentette, hogy az érme három hiteles nemesfém-másolatának egyikét az SZTE-nek adományozza, és annak pénzjutalmából új egyetemi díjat alapít.

A Szegedi Tudományegyetem az a magyar egyetem, melynek mindkét, fiziológiai és orvostudományi területen Nobel-díjat elnyert kutatója, Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin az egyetem polgára volt a kitüntetés átadásakor.

A hír bejelentése után, 2023. október 12-én emlékezetes ünnepségen fogadta a Nobel-díjas Karikó Katalint  alma matere és Szeged város polgársága. A Dóm téri egyetemi épületek ölelésében őt köszöntő tömeg előtt, Szent-Györgyi Albert felújított, neki átadott dolgozószobájából kilépve az ünneplők elé, megígérte, hogy elhozza Nobel-díját Szegedre. A decemberi stockholmi Nobel-díj átadó ceremónia után először Magyarországra látogató Karikó Katalin – budapesti akadémiai székfoglalója után – két napot tölt a Szegedi Tudományegyetemen.

Az első magyar Nobel-díjas kutatónőt, a Szegedi Tudományegyetem professzorát díszünnepségen köszöntötte alma materének polgársága és az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában összegyűlt vendégsereg 2024. április 16-án délelőtt.

Karikó Katalint az Egyetem, a város és a vármegye vezetői fogadták a József Attila Tanulmányi és Információs Központ bejáratánál. A kongresszusi terem zsúfolásig megtelt a kivételes ünnepségen, a Szegedi Egyetemi Énekkar egyetemi diákdallal köszöntötte a díszvendéget.

Rovó László professzor, az Egyetem rektora laudációjában kiemelte, hogy Karikó Katalin világraszóló eredményeivel – a magas szintű oktatás fontossága mellett – ráirányítja a figyelmet a kutatások, ezen belül az alapkutatások jelentőségére, arra, hogy csak a tudomány művelői adhatnak választ jelenünk és jövőnk meghatározó kérdéseire. Szeged, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológia Kutatóintézet megalapozta és kijelölte Professzor Asszony tudományos eredményeit.

A város polgármestere, Botka László elmondta: az önkormányzat Szeged legmagasabb épületére felfesttette Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert portréját. Karikó Katalin életútja, kitartása és harca példa mindannyiunk számára – hangsúlyozta Botka László. Elmondta még, hogy szerdán Tápéra invitálják a Nobel-díjas tudóst, Szeged díszpolgárát, hogy együtt tekintsék meg a több száz éves múltra visszatekintő gyékényszövő műhelyet. A tápéi asszonyok elkészítették a Nobel-díj másolatát gyékényből, amelyet ajándékba adnak a világhírű tudósnak.

A Nobel-díjas Karikó Katalin fényképekkel kísért előadásban adott ízelítőt a stockholmi Nobel-héten gyűjtött élményeiből. A repülőtérre való megérkezéstől kezdve elmesélte élményeit, például a nagykövetségen tartott fogadásról, a Nobel-díj Múzeumról, a Karolinska Intézetről, beszélt a díjazottak tiszteletére rendezett koncertről, a „Nobel Minds” elnevezésű kerekasztal-beszélgetésről és természetesen a Nobel-díj átadó ünnepségről, valamint az azt követő díszvacsoráról.

Az előadás csúcspontján Professzor Asszony megmutatta a közönségnek és az online érdeklődőknek a 2023. évi fiziológiai és orvostudományi Nobel-díját. A finom kidolgozású, Alfred Nobel arcképét ábrázoló plakettről elárulta, hogy az 18 karátos aranyból készült. Bejelentette, hogy a  Nobel-érme hiteles nemesfém-másolatát alma materének adományozza egy, az Egyetem Nobel-díjasainak életét bemutató kiállításra, és Nobel-díja pénzjutalmából megalapítja a „JATE-Díjat”. A bejelentést hatalmas taps fogadta.

Szeged, Karikó Katalin, ünnepi ülés, Szegedi Tudományegyetem, TIK, Nobel-díj, kiállítás, SZTE, egyetem, ünnepség
A Nobel-díjas Karikó Katalin a fényképekkel kísért előadása közben.

A Karikó Katalin által most alapított „JATE-Díj” a korábbi József Attila Tudományegyetem (JATE), a mai SZTE kiválóságát ismeri el azzal, hogy  ezentúl ezt a díjat minden évben egy-egy, a legkiemelkedőbb eredményt elérő oktató-kutató és  egyetemi hallgató nyerheti el.

Az SZTE polgárai nevében az Egyetem rektora, Rovó László professzor megköszönte Karikó Katalinnak, hogy nemes gesztusával és adományával elhozta alma materébe a Nobel-díj szellemiségét is. Átnyújtotta az SZTE ajándékát, a Karikó Katalin nevével hímzett és az egyetem logójával díszített fehér laboratóriumi köpenyt, amelyet munkanapjain viselhet a kutatásait folytató professzor.

„Az SZTE és a Nobel-díj” témájú alkotói pályázat díjnyertes költeményével, a szegedi egyetemista, Tatár Botond Kettő fényes aranytégla című művével zárta az Egyetem a Karikó Katalin köszöntésére rendezett eseményt, majd együtt megnyitották a Karikó Katalin életútját bemutató kiállítást.

Itt a  Nobel-díj mellett az Egyetem bemutatja a kutatónő gyerekkorától, iskolás éveitől kezdve a pályáját meghatározó, legérdekesebb dokumentumait és tárgyait, valamint több korábban átvett külföldi kitüntetését, műtárgyakat, sajtófotókat. A Nobel-érmet és a Karikó Katalin életútját is bemutató  tárlat nyitvatartási időben  szabadon látogatható lesz az Egyetem Ady-téri épületének földszintjén.

(SZTE)

Fotó: Frank Yvette