Mozdulj, Debrecen Lorántffy

A Lorántffy iskolában is megmozgattak néhány embert a debreceni politikusok

Helyi hírek

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom mozgásos programjai újabb helyszínre találtak Józsa városrészben, a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskolában. Erről 2024. április 9-én Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Balázs Ákos alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője, Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója és Czifra Ildikó, az iskola intézményvezetője sajtótájékoztató keretében számolt be, melyhez a Józsai Település- és Közösségfejlesztő Egyesület nevében Juráskó Róbert elnök is hozzászólt.

Amint azt Széles Diána elmondta, a Mozdulj, Debrecen! mozgalomnak kedves kötődése van a Lorántffy-iskolához, hiszen 2023 októberében itt indult el hivatalosan a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramja. Az itt zajló munka arról győzte meg a mozgalom szervezőit, hogy akkor, amikor Józsán a felnőtteknek szóló mozgáslehetőségek bővítésére lett szükség – mivel a közösségi házat már „kinőtték” a Mozdulj, Debrecen! programjai –, újabb helyszín keresése közben az iskola segítségét is kérjék. Az adottságok pedig itt voltak a legjobbak. Ezeknek az adottságoknak egyik lényeges eleme például az, hogy a programok helyszínéül eredetileg szolgáló – s a mozgalom elmúlt két és fél éve után erre a célra immár kicsinek bizonyuló – közösségi házakban nincs megfelelő mozgástér és átöltözési lehetőség, míg egy iskolai tornateremben és az ahhoz kapcsolódó öltözőben igen.

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom így nyitni kezdett az iskolák – mint újabb, felnőtteknek szervezendő mozgásos programok lehetséges helyszínei – felé, s ebben a törekvésében támogatóra találtak a Debreceni Tankerületi Központban. Széles Diána hangsúlyozta: a Mozdulj, Debrecen! mozgalom a rendszeres mozgás lehetőségét kínálja a debrecenieknek, s keretében az elmúlt két és fél év alatt több mint háromezer programot szerveztek, melyeken összesen több mint 64 ezer debreceni vett részt. Számukra egy-egy Mozdulj, Debrecen!-es program sokszor „a hét fénypontja”. S ezek a programok róluk szólnak, arról, hogy tehetnek az egészségükért, arról, hogy közösségben vannak, nyitottak, találkoznak egymással, s önállóan, önkéntesen újabb és újabb közösségeket hoznak létre. S a Mozdulj, Debrecen! mozgalomnak éppen ez a lényege.  Széles Diána a józsaiaknak is gratulált ahhoz, hogy tettek valamit azért, hogy egészségesebbek legyenek, közösséghez tartozzanak, s további aktivitásra biztatta őket. Debrecen városa mögöttük, s a hasonló közöségek mögött áll és támogatja őket. Mivel az erősödő gazdaság révén egyre bővülő helyi adóbevételek erre lehetőséget adnak, a Mozdulj, Debrecen! mozgalom működtetésére ebben az évben mindösszesen közel 200 millió forintot szán a város önkormányzata.

Balázs Ákos alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője elmondta, hogy Józsán több mint 13 ezren élnek, és a józsaiak mindig is nyitottak voltak az egészséges, a környezettudatos életmódra. Sokan az elmúlt években azért is választották ezt a városrészt lakóhelyüknek, mert itt olyan közösség él, melynek tagjai igyekeznek ezekre a fontos ügyekre odafigyelni. A józsaiak környezettudatosan és egészségesen szeretnének élni, többen ezért is választották Józsát otthonuknak. A Város ehhez minden lehetőséget igyekszik megteremteni, minél több szolgáltatást helyben biztosítani. A Mozdulj, Debrecen! mozgalom programkínálatának mostani bővülése is azt a célt szolgálja, hogy a Józsán élőknek legyen több lehetőségük a napi munka utáni kikapcsolódásra, feltöltődésre. Mint megemlítette a városrészben a Future of Debrecen mozgalom is jelen van, s a környezettudatos életmód folytatásához kínál különböző lehetőségeket a józsaiaknak. E két mozgalom törekvései tehát nagyon jól kiegészítik egymást, s a teljes várost figyelembe véve több tízezer embert tudnak mozgósítani. Balázs Ákos arról is említést tett, hogy a Mozdulj, Debrecen új programhelyszíne, a Lorántffy-iskola a város egyik legjobb iskolája, melyre a magas szintű szakmaiság mellett mindig is jellemző volt a családias, befogadó hangulat, az igazi közösségiség. Nem véletlen, hogy nem csak Józsáról, hanem a város más részeiből is hozzák ide gyermekeiket a szülők. A Mozdulj, Debrecen! mozgalom tehát jó helyen van a Lorántffy-iskolában.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója szerint a Mozdulj, Debrecen! mozgalom a nagyvárosi mozgásszegény életmód ellensúlyozásával, az egészségmegőrzés népszerűsítésével magát az életet jelenti. Bár törekvései mindenki számára fontosak, nem mindegy, hol is vannak a városon belül a mozgalom bázisai. Papp Csaba szerint a józsaiaknak nagyon komoly és rájuk nagyon jellemző öntudatuk, közösségteremtő erejük van, az alsójózsaiak pedig különösen is nagy szeretettel segítenek egymásnak. A Lorántffy-iskola azért is nagyon jó befogadó helyszíne a Mozdulj, Debrecen! mozgalomnak, mivel az intézmény hagyományosan meglévő környezettudatosságához, a mozgás fontosságának felismeréséhez jól illeszkedik az egészségtudatosság gondolata. Jól mutatja ezt az is, hogy a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogram itt a tervezett létszám kétszeresével indult el, annyi volt a lelkesen jelentkező gyerek.  A Mozdulj, Debrecen! felnőtteknek szervezett mozgásos programjai beltéri helyszíneinek sorában pedig a Lorántffy-iskola immár a tizennegyedik. Papp Csaba elmondta, hogy az iskola tornatermében április 11-től – csütörtöktől – kezdődően hétfőnként, keddenként és csütörtökönként várják majd a mozogni vágyókat.  Hétfőnként 17.00 órától 18.00 óráig jóga-, keddenként 19.00 órától 20.00 óráig zumba-, csütörtökön 17.00 órától 18.00 óráig jóga-, 19.00 órától 20.00 óráig pedig zumbafoglalkozásokon lehet részt venni. Igény szerint ezen változtatni és bővíteni is lehet.

Amint azt Czifra Ildikó, az iskola intézményvezetője hangsúlyozta, nagy örömmel nyitották ki a kapukat a józsaiak, illetve bárki számára. Iskolájukról gyakran elhangzik az, hogy családias, gondoskodó, odafigyelnek a gyerekekre, odafigyelnek a szülőkre – ha egy gondoskodó családról van szó, akkor a családtagok odafigyelnek egymásra. Azok a vendégek, akik majd ide jönnek a Mozdulj, Debrecen! programjaira, azok többnyire az iskola tanulóinak szülei, nagyszülei, szomszédai lesznek. S ha ők jól érzik majd itt magukat, akkor ez visszahat majd az iskola munkájára is, mert akkor az ide járó gyerekek is még kiegyensúlyozottabbak, még boldogabbak lesznek. Az intézményvezető azt is elmondta, hogy a múlt év októberében valóban az elsők között indították el a városban a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramot, sőt, ezt egy kicsit ki is bővítették a saját hasonló programjukkal. Igyekeznek a gyerekeket rendszeres mozgásra bírni, s igyekeznek ebbe a szülőket is bevonni: várjuk őket mind a négy évszakban túráikra, biciklitúráikra, minden olyan megmozdulásukra, ahol a szülők és a gyerekek együtt lehetnek, együtt mozoghatnak. Mert az, hogy közös élmények részesei lehetnek, ez otthon is közös beszédtémát ad a családban, s ennél fontosabb nevelési feladatunk és cél szinte nem is nem lehet.

A Józsai Település- és Közösségfejlesztő Egyesület nevében Juráskó Róbert elnök is hozzászólt az elhangzottakhoz. Mint elmondta, egyesületünk tagjai is folyamatosan jelezték, hogy igény van a Mozdulj, Debrecen! mozgalom programjaira, melyek – ugyanúgy, mint a kulturális programok – mára „kinőtték” a józsai közösségi házat. Mindenképpen új helyszínre is szükség volt hát, s köszönet illeti az iskolát, hogy ezt biztosítja. Sőt, itt új programelemként zumbázásra is lehetőség lesz, ami eddig nem szerepelt a józsai kínálatban, s már nagyon sokan kérték.

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom programjainak részleteiről a https://mozduljdebrecen.hu/ és a https://gondoskodovaros.hu/ internetes oldalakon lehet tájékozódni.

Fotó: debrecen.hu