Kozák Luca és Battai Sugár Katinka

Háromféle ösztöndíjra pályázhatnak a tehetséges debreceni diákok és fiatal sportolók

Helyi hírek

Már lehet pályázni a Békessy Béla-sportösztöndíjra, a Cívis Talentum ösztöndíjra és a Kölcsey Ferenc ösztöndíjra. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelkedő nemzetközi eredményeket elért sportolókat, középiskolásokat, illetve a kulturális élet területén alkotókat támogatja egy éven keresztül. A pályázatok benyújtási határideje 2024. április 30.

Békessy Béla-sportösztöndíj

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 2016-ban alapította meg a Békessy Béla-sportösztöndíjat. Az ösztöndíj eddig 2 olimpiai ciklust ölelt fel, segítve ezzel a debreceni sportolók felkészülését, valamint a nemzetközi versenyeken való sikeres szereplést.

A sportösztöndíj annak a debreceni sportszervezetben versenyző egyéni vagy csapatsportágban résztvevő, amatőr vagy hivatásos felnőtt vagy legidősebb utánpótlás korosztályba tartozó sportoló támogatására adományozható, aki olimpián, paralimpián, világjátékon, világbajnokságon, világkupán vagy Európa-bajnokságon kiemelkedő eredményt ért el.

Az ösztöndíj évente legfeljebb 9 fő részére adható és egy év időtartamra szól.

A sportösztöndíj összege legfeljebb havi bruttó 250.000 Ft/fő/hó lehet.

A pályázat kötelező eleme az országos szakszövetség igazolása a konkrét eredményekről.

2023-ban 20 pályázat érkezett.

9 fő nyerte el az ösztöndíjat bruttó 93.000 Ft/hó/fő összegben: Arany Attila atléta, Balázs Panni karatéka, Battai Sugár Katinka vívó, Dobi Gergő atléta, Göttlinger Dániel kerekesszékes vívó, Kozák Luca atléta, Osváth Richárd Sándor kerekesszékes vívó, Senánszky Petra búvárúszó, Szilágyi Réka atléta.

Cívis Talentum ösztöndíj

A Cívis Talentum ösztöndíj célja nemzetközi versenyeken való sikeres szerepléshez történő hozzájárulás. Az ösztöndíj adományozható olyan Debrecenben tanuló tehetséges középiskolás diáknak, aki iskolai tanulmányai mellett a humán, reál, idegen nyelvi, művészeti, informatikai területen, illetve szakképzés keretében nemzetközi tanulmányi versenyen vett részt, diáktársai számára is példamutató, kimagasló teljesítményt nyújt.

Cívis Talentum ösztöndíj évente legfeljebb 5 fő részére adható és egy év időtartamra szól.

Az ösztöndíj összege nettó 50.000 Ft/fő/hó.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent nemzetközi és hazai versenyen elért kimagasló eredmény, valamint a kiemelkedő tanulmányi átlag.

2023-ban 8 pályázat érkezett, melyek alapján 5 fő, Debreczeni Csaba,  Fiók Nándor,  Oparaugo Petra, Ráthonyi Levente Marcell, Vámosi Bendegúz Péter részesült ösztöndíjban.

Kölcsey Ferenc-ösztöndíj

Kölcsey Ferenc-ösztöndíj adományozható a kulturális élet területén alkotó természetes személynek vagy jogi személynek, abból a célból, hogy Debrecenről szóló, a helyi polgárok identitását, városhoz kötődését erősítő értékes alkotások létrejöttét ösztönözze.

Az ösztöndíj évente egy pályamű létrehozása érdekében adható, és az ösztöndíj megosztható. A pályamű nyilvános bemutatásának időpontja az ösztöndíj elnyerését követő év április 11-e, amely időponttól az ösztöndíjas kérelmére, a polgármester döntése alapján el lehet térni.

Az ösztöndíj járulékokkal és SZJA-előleggel együtt számított bruttó összege 2.500.000 Ft.

2023-ban 5 pályázat érkezett.

Nagy T. Katalin és Keserü Károly részesült az ösztöndíjban a Keserü Károly – képeim az elmúlt harminc évből című pályamű megvalósítására.

Az ösztöndíjak felhívása a www.debrecen.hu honlapon érhető el.

A pályázati adatlapok letölthetőek a www.debrecen.hu honlapról.

A pályázatokat elsődlegesen elektronikusan lehet benyújtani:

a kultura@ph.debrecen.hu email címre történő megküldéssel vagy

e-papír formában a következő hivatkozáson keresztül: https://www.debrecen.hu/hu/debreceni/cikkek/e-kulturalis-nyomtatvanyok.

Amennyiben az elektronikus úton történő benyújtás nem valósítható meg, akkor személyesen vagy postai úton a Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Kulturális Osztálya (4026 Debrecen, Kálvin tér 11. – Új Városháza) részére lehet benyújtani.

A pályázatokról további információ kérhető az (52) 517-701-es telefonszámon vagy a kultura@ph.debrecen.hu email címen.