Szeged, megérkezett, gólya, szőreg, Szerb utca, fészek, tavasz

Visszatértek a gólyák Szőregre és Röszkére

Helyi hírek

Lassan, de biztosan visszatérnek a hosszú távon vonuló madaraink – gólyával már többen, több településen is találkoztak az elmúlt napokban Csongrád-Csanád megyében, a Szegedi Nap fotósa ma Szőregen kapta lencsevégre az egyiket.

Január végén Tokody Bélával, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei helyi csoportjának titkárával vitattuk meg, hogy hogyan érdemes a rövid távon vonuló madarainkat etetni. A  hosszú távon vonuló madaraink olyan, mint a fehér gólya, a fecske-fajok vagy épp a szalakóta ugyanis azok a madarak, amelyekkel a téli időszakban nincs esélyünk találkozni, hiszen szeptembertől egészen áprilisig többnyire Afrikában vészelik át a telet. Ám a rövid távon vonuló madaraink közül vannak olyanok, amelyek a Földközi-tenger mellékén  áttelelnek, és vannak olyanok, amelyek itt, nálunk vészelik át a hidegebb napokat. Velük foglalkoznunk kell. Hogy miként, arról itt olvashatnak.

Azt viszont, hogy tényleg itt a tavasz bizton jelzi, hogy a hosszú távon vonuló madaraink közül néhány lassan, de biztosan visszatérnek és elfoglalja fészkeiket.

Ilyen az a gólya is, amit ma Szőregen láttunk, de a Röszkei Sporthorgász és Természetvédő Egyesület honlapján is jól látszik, hogy már Röszkére is megérkezett a gólya. A honlapon ugyanis egy gólya kamerának köszönhetően figyelhető meg a nap 24 órájában a fészek, ahová a madarakat minden évben visszavárják.

A gólya kamera itt nézhető.

Fotó: Frank Yvette