Mozdulj, Debrecen - vese világnap

A vese világnapja alkalmából sétálgattak Papp Lászlóék a Nagyerdőn

Helyi hírek

A vese világnapja alkalmából a témát érintő tematikus sétát rendeztek a Mozdulj, Debrecen! mozgalom keretében 2024. március 14-én, a Nagyerdőn.

Papp László polgármester az eseményen kiemelte, hogy Debrecen gondoskodó város, a Mozdulj, Debrecen! programsorozat, amely a város egyik legnépszerűbb lakossági programja pedig jelentős szerepet tölt be a figyelemfelhívásban és a betegségek megelőzésében is. – A Szent Anna utcai központ folyamatosan a helyiek rendelkezésére áll szűrésekkel, előadásokkal, témajavaslatokkal annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet azokra az egészségügyi kihívásokra és nehézségekre, amelyek itt, Debrecenben is nagyon sok embert érintenek – húzta alá. Mint mondta, a vese világnapját minden év márciusának második csütörtökén tartják.

Mozdulj, Debrecen - vese világnap

Prof. Dr. Papp Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ orvosszakmai alelnöke azt hangsúlyozta, hogy az egészséges életmód elengedhetetlenül fontos része az életünknek, a kiegyensúlyozott testmozgás pedig egyértelműen hozzájárul a testi egészség megőrzéséhez. Megjegyezte, ezen túlmenően a lelki egészség megőrzése is nagyon fontos feladat.

Prof. Dr. Balla József, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika igazgatója, a Magyar Nephrológiai Társaság alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a populáció több mint tíz százaléka krónikus vesebeteg, a betegek azonosítása, a szűrés pedig rendkívül fontos.

Mozdulj, Debrecen - vese világnap

Dr. Kárpáti István, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika egyetemi docense, a Magyar Nephrológiai Társaság főtitkára, leendő elnöke arról szólt, hogy a krónikus vesebetegség népbetegség, viszont a megbetegedések jelentős része megelőzhető. – A vese húsz-ötven százaléka képes elpusztulni mindenféle tünet nélkül. Hetven százalékénak kell elpusztulnia ahhoz, hogy valamilyen tünet megjelenjen – ismertette. Mint mondta, a helyes táplálkozás, az életmódváltás és a szűrővizsgálatok segíthetnek megelőzni a bajt.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója kiemelte, hogy a Mozdulj, Debrecen! mozgalom elmúlt két és fél évében nagyon sok előadást tartottak a résztvevőknek, többek között a veséről is.

(DMJVÖ)