Szeged, A jólfésültség története, kiállítás, Móra Ferenc Múzeum, múzeum, kultura

A jólfésültség története – új kiállítás nyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeumban – képgaléria

Helyi hírek

A jólfésültség története – Nagyvárosi forradalom a fodrásziparban címen nyílt új kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A tárlat a haj és az arcszőrzet gondozásának társadalomtudományi, muzeológiai feltárására tesz kísérletet, ahogy az elmúlt 150 évben a nagyvárosban megmutatkozott. 

A metropolisz a hely, ahol össze találkoznak azok a társadalomtörténeti folyamatok, amelyek nélkülözhetetlenek a szépségipar megteremtéséhez, majd robbanásszerű fejlődéséhez. Az iparosodás, a villamosítás és a vegyipar előretörése, a női emancipáció, a higiénia és a közművesítés fejlődése, a mozi és a popkultúra, a fogyasztói társadalom eredményeként születik meg a nyugati világban a modern test, amelyet alkalmasságunk zálogaként folyamatosan karban tartunk, alakítunk, helyre állítunk.

A kiállítás arra keresi a választ, mik voltak a szépségipar fejlődésének főbb mozgatórugói, állomásai, kik voltak meghatározó szereplői.

A bemutatott tárgyakat és fodrászipar történeti dokumentumokat múzeumok és magángyűjtők anyagából válogatták össze. A munkát nagyban segítették a hajas szakmák neves képviselőivel folytatott beszélgetések. A kiállítást a BTM Kiscelli Múzeum mutatta be először 2023-ban, Budapest születésének 150. évfordulójához kapcsolódva.

Jelen adaptációban a főváros mellett kicsit kitekintenek Szeged fodrásziparára is: a Budapesten bemutatott tárgyegyüttes kiegészült ugyanis a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményeibe és az Ópusztaszeri Emlékparkban őrzött fodrászipari emlékekkel – bútorokkal, fodrászeszközökkel, dokumentumokkal és fotókkal -, valamint a Kövér Béla Bábszínház, a Szegedi Nemzeti Színház és Kormány Eta szegedi mesterfodrász nagylelkű kölcsönzéséből származó tárgyanyaggal.

Az eseményen köszöntőt mondott Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója, a tárlatot bemutatta Szabó Zsuzsanna, néprajzkutató, a tárlat kurátora.

A kiállítás augusztus 31-ig látható a Móra Ferenc Múzeumban.

Fotó: Frank Yvette