Kósa Lajos és Sebestyén Júlia

Megszégyenítő módszerek a Kósa Lajos vezette korcsolyaszövetségnél: így áll nyomozás

Helyi hírek

2022-ben és tavaly is több jelzés érkezett a Kósa Lajos által vezetett Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséghez (MOKSZ), amelyben szülők számoltak be a gyermeküket ért „rángatásról, erős szorításról, markolásról, karmolásról, egy-egy elcsattant pofonról, megszégyenítő kivételezésről, sértegetésről, betegen versenyeztetésről, megalázásról, elhanyagolásról”.

A panaszok mind az egykori műkorcsolya Európa-bajnok, ma már edző Sebestyén Júlia módszerei ellen szóltak. Sebestyénnel szemben az etikai és fegyelmi bizottság el is indította volna a számonkérést, de egy nappal ennek elindulása előtt a szövetség megváltoztatta a szabályzatot, és

az addigi hároméves elévülési időt egyre csökkentették.

Így tehát „nem indítható fegyelmi eljárás, ha a fegyelmi vétség elkövetése óta — függetlenül a tudomásra jutás időpontjától — több mint egy év eltelt”.

Miután az összes ügy több mint egy évvel, de kevesebb mint három évvel a 2023. május 4-én esedékes eljárás elindítása előtt történt, Sebestyén Júlia megúszta a számonkérést.

Megszégyenítő módszerek a korcsolyaszövetségnél: Kósa Lajosék gyorsan átírták a szabályzatot, hogy megússza az edző

Nincs előrelépés az ügyben

A Telex által idézett első beadványban ez állt:

„A rángatást, erős szorítást/markolást, karmolást, egy-egy pofon elcsattanását, a megszégyenítő kivételezést, sértegetést, elhanyagolást nem lehet másnak nevezni”

Majd sorra jöttek az érintett versenyzők vallomásai:

„Mindent a súlyomra fogott, a sérülésemet is, állandóan ráállított a mérlegre. Volt olyan, hogy már rajtam volt a kori edzés előtt, és levetette velem azért, hogy mérlegre állítson. Az öltözőben én ültem az ajtó mellett, és összerándultam, akárhányszor nyílt az ajtó, mert ha ettem valamit, nagyon féltem, hogy meglát. A vége felé már nemcsak előtte, hanem senki előtt nem mertem enni. Még most is nagyon nehéz nekem más ember előtt enni. Sokszor körülnézek, hogy látnak-e”

– mondta az egyik élversenyző.

„Véraláfutásos lett a háta egy marástól és Juli megfenyegette, nem mondhatja el senkinek. Sajnos nem ültem azonnal kocsiba és nem hoztam haza, és még azok után is sokáig az edző pártját fogtam vagy nem szólaltam meg az újabb esetekben, amiért nekem kell szembe néznem a lelkiismeretemmel”

– emlékezett vissza egy szülő.

„Túlkapások már ekkor is voltak, arcon csapta, mert nem azt ugrotta, amit kért, rángatta a haját. Hogy nem szóltam azonnal, azért volt, mert azt gondoltam, egy kis szigor belefér. De olyan pletykák is jártak a jégcsarnokban, hogy jobb nem szólni, mert Juli akkor leveszi a kezét a gyerekről”

 – mondta el egy másik szülő.

Az érintettek azt is kifogásolták, hogy az orosz versenyzőkre sokkal nagyobb figyelmet fordított az edzőnő, mint rájuk. Ha ők betegek lettek, felmentést kaptak, míg a többieknek kisebb sérülésekkel, vagy lázasan is versenyezniük kellett. Sebestyén a vádakat folyamatosan és szisztematikusan tagadta. A keménységét viszont elismerte.

A Telex érdeklődött a szövetségnél, hogyan lehet, hogy még mindig nem történt előrelépés az ügyben, amire azt válaszolták, a szövetség tett először és egyedüliként rendőrségi, valamint gyámhatósági bejelentést. Sem az érintett sportolók, sem a törvényes képviselőik nem éltek jelzéssel a hatóságoknál, annak ellenére, hogy a gyermekvédelmi szabályok szerint a törvényes képviselőknek ez jogszabályban foglalt kötelességük lett volna.

A bejelentések tartalmazzák, hogy a kifogásolt edzői magatartások jelentős része évekkel ezelőtt történt. (A legkorábbi eset a bejelentések szerint 2018-ban történt.) Egyébként még tartott Sebestyénnel szemben a fegyelmi eljárás, amikor a Ferencváros bejelentette a szerződtetését 2023 október közepén. A tanítványait is vihette magával.

A rendőrség novemberben kezdte el a tanúk meghallgatását, februárban tanúként idézték be Tausz Katalin szociológust, aki Szilágyi Liliána esetét is vizsgálta a Magyar Úszó Szövetségben. Tauszt megkereste a Telex, de nem kívánt nyilatkozni. Annyit elmondott, hogy a teljes vizsgálati anyagát, a gyerekekkel készített interjúkat kérte tőle a rendőrség. A szövetségnek írt szakvéleményét is elkérték tőle.

Ezt a szakvéleményt egyébként a szülők, és a közben nagykorúvá vált versenyzők sem ismerhették meg, a szövetség erre azt mondta, hogy egy kormányrendelet kötelezi őket erre. Sebestyén ugyanakkor megismerhette.

A szövetség úgy gondolja, hogy „a másodfokú fegyelmi bizottság helyesen akként döntött, hogy a fegyelmi eljárás szakszerű lezárásának előfeltétele a rendőrségi és gyámhatósági eljárás jogerős befejezése és a tényállás tisztázása. Ezen vizsgálatok eredményének birtokában van lehetőség a sportfegyelmi felelősség megállapítására.”

A MOKSZ eközben egy évre levitte a vizsgált esetek elévülési idejét, majd az elévülésre hivatkozva lezárták a fegyelmi eljárást.

Már Kubatov Gábor is párttársa, Kósa Lajos felelősségét boncolgatja a Liu fivérek országváltása miatt

Sebestyén férje fideszes politikus

Egyelőre nem tudni, hogy a rendőrség a nyomozást mikor zárja le, és mikor továbbítja az ügyészségnek. Kiskorú veszélyeztetése miatt a legenyhébb büntetési tétel egy év, a maximum öt év.

Az érintettek közben megunták a szövetség szerintük nem megfelelő ügykezelését, időhúzását. Mivel Sebestyén férje egy fideszes politikus (Gór Csaba, a II. kerületi Fidesz–KDNP frakciójának vezetője, a Fidesz választókerületi elnöke Budapest 4. számú választókerületében), a nem elég alapos kivizsgálástól tartottak.

Először sportjogászhoz, majd büntetőjogászhoz fordultak, és még tavaly novemberben kiskorú veszélyeztetésének bűnsegédi bűnrészessége vagy a bűnpártolás vétségének megállapítása miatt egy másik nyomozást is kértek. Ismeretlen tettes ellen történt a feljelentés, és Kósa Lajos mint szövetségi elnök felelősségét is vizsgálhatják.