Pappbn- Lászlóbn beszéde

Papp Lászlónak kommunistáznia kellett a “baloldalt” az áldozatok emléknapján

Helyi hírek

Február 25-e a kommunizmus áldozatainak világnapja, ez alkalomból mondott nagyon szépeket Papp László, Debrecen polgármestere. A kommunisták és a jelenlegi ellenzék (a Fidesz szerint a szitokszóként használt “baloldal”) összemosása valószínűleg központi feladat volt, ugyanis országszerte hasonló beszédeket hallhattunk.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és az „Adjátok vissza a hegyeimet!” Alapítvány megemlékezést és koszorúzást rendezett 2024. február 25-én az Egyetem téren, a Melocco Miklós alkotta 1956-os emlékműnél.

Papp László, Debrecen polgármestere beszédében elmondta:

“A mai napon, február 25-én a történelem egyik leggonoszabb ideológiájának, a kommunizmusnak az áldozataira emlékezünk. Tesszük ezt 2000 óta, amikor is a magyar országgyűlés elhatározta, hogy a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává nyilvánítja azt a napot, amelyen a kommunistákkal szembeni kiállása miatt, hazug vádak alapján letartóztatták és később a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.”

Majd megemlékezett a kommunizmus áldozatairól, és némi történelmi visszatekintés után jött az aktuálpolitika.

“A diktatúra 40 éve után egy olyan világot reméltünk, ahol ezeket az értékeket soha többé nem fenyegetheti senki és semmi. De több mint harminc évvel a rendszerváltás után azt kell tapasztaljuk, hogy ez mégsem így van. Hogy a nagy közös európai eszme nem fér össze a nemzettel, a vallással és a család eszményével.

De ne csodálkozzunk, hiszen mint tudjuk, a kommunista nem vész el, csak átalakul. A kommunista ideológia és eszme nem tűnt el a rendszerváltozásokkal.

Sőt bizonyos tekintetben mintha reneszánszát élné: új köntösben, új gondolatokkal támad. Látjuk azt is, hogy a konzervatív oldal és a balliberális oldal nem egyformán, nem ugyanazon egyértelműséggel ítélik meg és ítélik el a XX. század egyik legembertelenebb ideológiáját, a kommunizmust.

Ki kell mondani, hogy a kommunizmus és az arra épülő diktatórikus rendszer embertelen, egyén- és társadalomellenes és minden demokratikusan gondolkodó embernek kötelessége elítélni mindazokat, akik ezen eszméket képviselve évtizedeken keresztül megnyomorították Közép- és Kelet-Európa nemzeteit.

Az európai és hazai baloldal soha nem vállalt felelősséget azokért a tettekért, amelyek emberek és családok millióit tették tönkre. A baloldal felelősségvállalása zéró ma is és ez volt az elmúlt évtizedekben is. Ezt napjaink történései is egyértelműen bizonyítják.

És olyan emberekre, akik soha semmilyen tettükért nem vállalnak felelősséget, hatalmat bízni nem lehet.

Pósán László is kitett magáért:

Ráadásul manapság, amikor mentegetni igyekeznek a kommunista rendszerek rémtetteit, akkor progresszív és egyéb haladónak tűnő ideológiákba csomagolják álságos érveléseiket.

Ennek valóságos okát azonban jól ismerjük. Nürnbergben, a nemzetközi törvényszék nem pusztán a háborús bűnösöket, azaz nevesített személyeket ítélt el, hanem az egész rendszert: a szervezeteiket, a náci ideológiát, tetteiket. A kommunizmusnak azonban nem volt nürnbergi pere.

A nemzetközi közösség sem a kommunista vezetőket, sem azok bűneit, ideológiájukat, szervezeteiket, mozgalmukat nem ítélte el. A kommunista gondolatok és ideológiák így gyakran tisztára mosódtak, és sajnos sok esetben ma már vállalhatóvá válnak.

A magyar társadalomnak számos alkalommal kellet megküzdenie saját múltjáért, igazságáért, a történelmi emlékezethez való jogáért.

Napjaink divattá váló „eltörlés-kultúrája” veszélyt jelent a múltunkra, a nemzetek Európájára, a kereszténységre. Meghamisítja, kiforgatja a történelmi tényeket, relativizálja a kommunizmus áldozatainak szenvedését és az elkövetők bűneit.

Ma azok, akik itt fejet hajtva tisztelegnek a kommunizmus áldozatainak emléke előtt, megbecsülésüket fejezik azok számára, akik hazájukért életüket, sorsukat áldozták, ahogy ezt tette Mindszenty József, Angyal István, Kovács Béla, Kéthly Anna, Kéri Kálmán, Faludy György, Bibó István vagy Varga Béla.

Nekünk, utódoknak pedig nem csak ezen a napon, hanem minden alkalommal morális kötelességünk, örök feladatunk, hogy a kommunizmus áldozatait sose feledjüésa, és mondju ki, hogy nembn-fsakbn- a ko mmunistáknak, hanem örököseiknek sincsbn- bocsánat. Mert csak így róhatjuk le igazán tiszteletünket e bűnös politikai ideológia áldozatai előtt.”

Az áldozatok lelkéért imát mondott Iván Barnabás református lelkész.

A koszorúzás keretében Debrecen önkormányzata, pártok, fegyveres testületek, civil szervezetek, a művészeti és a sportélet képviselői helyezték el a kegyelet virágait az emlékműnél.

A megemlékezésen közreműködtek: Ecsedi-Oláh Petra népi énekművész, valamint Dánielfy Zsolt Jászai Mari-díjas színművész és Papp István színművész, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen tagjai. Trombitán játszott: Györgyfi Zsolt, a Kodály Filharmonikusok zenekari művésze.