Debrecen, Teva Gyógyszergyár Zrt., üzem, gyár, vegyipar

Eladja a debreceni Teva gyógyszergyár az alapanyaggyártó részlegét, megszólalt a polgármester

Helyi hírek

Megszünteti az alapanyaggyártást a Teva gyógyszergyártó vállalat – tudta meg a Magyar Hang. A portál értesülésit a Teva Gyógyszergyártó Zrt. megerősítette. 

A kétezer munkavállalót foglalkoztató Teva debreceni üzemében februárban jelentették be a dolgozóknak, hogy a társaság megválik az alapanyaggyártó részlegétől (ezt hívja a vállalat a kommunikációjában hatóanyag üzletágnak). A döntés azért meglepő, mert a vállalat az elmúlt években éppen a hatóanyaggyártó üzletágban hajtott végre komoly fejlesztéseket, többek között Debrecenben is.

A vállalat közleménye:

„A Teva Pharmaceutical Industries Ltd. 2024. január 31-én jelentette be globális hatóanyaggyártó üzletágának (TAPI) eladási szándékát, mely fontos mérföldkő a Teva „Utunk a növekedéshez” stratégiájának végrehajtásában. A tranzakció lehetőséget kínál arra, hogy a vállalat a jövőben a legfőbb erősségeire koncentrálhasson, valamint tőkéjét a növekedés és az innováció irányába csoportosítsa át.A TAPI globális vezető a kismolekulájú hatóanyagok gyártása terén. Mind globálisan, mind pedig magyarországi gyártóhelyein – Debrecenben és Sajóbábonyban – széleskörű tudással és képességekkel rendelkezik a folyamatfejlesztés, a gyártás és a kereskedelmi bevezetés terén. Az elmúlt években a vállalat jelentős mértékben fejlesztette hatóanyaggyártó üzletágát, többek között Debrecenben is, ahol legutóbb egy közel 23 millió USD értékű stratégiai beruházást valósított meg.A Teva célja, hogy olyan vevőt találjon a jelenleg is sikeresen működő globális üzletágának, aki a globális hatóanyaggyártói piac fejlődésében rejlő lehetőségeket teljes mértékben ki tudja aknázni. Ennek eredményeképpen a TAPI tovább tud növekedni és fejlődni, és még több lehetőséghez juthat más vásárlók révén, mindamellett, hogy továbbra is támogatja a generikus és bioszimiláris gyógyszergyártókat, beleértve a Tevát is.A hatóanyaggyártó üzletág eladási szándékáról szóló döntésről transzparens módon tájékoztattuk munkatársainkat, és a jövőben is kulcskérdésként tekintünk dolgozóink megfelelő tájékoztatására. Ugyanakkor a hatóanyaggyártó üzletág tervezett eladása a hazai leányvállalat életében jelen pillanatban nem jelent működési változást.A Teva várakozásai szerint a tervezett ügylet 12-18 hónapon belül valósulhat meg, amennyiben a leendő vevővel megfelelő megállapodásra jut a tranzakciós feltételeket illetően, és az ügyletet jóváhagyja a Teva globális Igazgatótanácsa.”

A Teva nem hajlik a béremelés felé, a dolgozók folytatják a demonstrációt

Debrecen polgármestere nyugtat

Papp László Facebook-oldalán így reagált a hírre:

A Teva Gyógyszergyár Zrt. az erőforrásainak újraelosztásáról szóló stratégiája alapján globálisan értékesíteni kívánja az eddig érdekeltségeihez tartozó alapanyaggyártást. A vállalat ezen lépése érinti a debreceni székhelyű leányvállalatot is.

A vállalat vezetésével történő egyeztetést követően kijelenthető, hogy a vállalat célja nem az alapanyaggyártás megszüntetése, hanem épp ellenkezőleg, az ágazat további fejlődése és a munkahelyek megőrzése. A szakmai befektető részére történő értékesítés ennek érdekében történik. Ehhez a város részéről minden támogatást biztosítunk.

Debrecen gazdaságának továbbra is az egyik legfontosabb ágazata a gyógyszeripar. A város vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy az ágazat tovább fejlődjön, az itt dolgozók biztonságban érezzék magukat

– írta Papp.