Szeged, ártér, erdő, természet, kirándulás, ősz, időjárás, túra

Miért fontos a szegedi erdőterületek megőrzése?

Helyi hírek

A városi zöldterületek életminőségünk biztosításában napjainkban fontosabb szerepet töltenek be, mint valaha. Ehhez nem csupán az alapvető biomassza jellegű szolgáltatásaik járulnak hozzá, mint a faanyag termelése, és annak előállítása során a CO2 megkötése és oxigén termelése, de a klímaváltozás hatásainak enyhítése, és a védekezésben betöltött funkcióik is – hívta fel a figyelmet közleményében a szegedi CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület. 

Szeged városát a közlekedési és ipari eredetű légszennyezés mellett rendkívül nagy arányban érinti a mezőgazdasági eredetű szálló por koncentrációjának folyamatosan magas értéke. A környező területekről a folyamatosan emelkedő intenzitású szelek nagy mennyiségű port szállítanak be a városba, amelynek fő eredője a nagytáblás, intenzív mezőgazdasági művelés; a folyamatos talajforgatás, a termőföldek felületének az év nagy részében szabadon hagyása, és a mezővédő erdősávok alacsony száma, a szél megtörésére alkalmas fasorok hiánya, és folyamatos gyérülése.

E folyamat fékezésére a város egyetlen védelemmel rendelkezik, a Körtöltésen kívül elhelyezkedő úgynevezett zöld védgyűrűvel, amelynek elemei egykor összefüggő védelmi zónát alkottak, és a település levegőjét az élhető tartományban próbálták tartani velük.

Megtartásuk tehát háromszorosan is fontos az itt élők számára:

1. Egyrészt oxigéntermelésükkel és szén-dioxid megkötésükkel az éltető levegőt biztosítják számunkra, valamint hozzájárulnak a klímaváltozás kiváltó okainak mérsékléséhez. 2. Másrészt helyzetüknél fogva megóvják a várost a klímaváltozás negatív hatásainak egy részétől, javítják a mikroklímát, megkötik a szálló port, megtörik a széllökések erejét; jelentős szerepük van a városi lakósság aktív kikapcsolódásában, pihenésében (rekreáció). 3. Harmadrészt emelik a biodivezitás szintjét, élőhelyeket biztosítanak, segítik a természetközeli rendszerek ellenálló képességét az általunk, emberek által okozott káros hatásokkal szemben.

Fentiek miatt a zöld védgyűrűbe tartozó erdőrészletek és erdős jellegű területek védelmet érdemelnek, eredeti helyükön megőrizendők. Nem pótolhatók más helyszínen végzett fatelepítésekkel! Az egyes erdőrészletek elpusztítása további veszélyes precedenst teremt a megkímélt véderdők biztonságára nézve is. Akár biológiai és környezeti értékű erdőként, akár a teremtett világ részeként, ezek a természetközeli területek megérdemlik a hosszú távú védelmet, a minél erőteljesebb gondozást és bővítést.

“Egyesületünk aktívan részt vesz a városi zöldterületek állapotának javításában; „ültessenek fát a ballagó osztályok” akciónk, az őshonos fafajok ültetése közterületekre, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-vel történő együttműködéseink (a Kállay-liget jelenlegi rekonstrukciója) a klímaváltozással kapcsolatos közös projektjeink mind ebbe az irányba mutatnak” – írták.

Zárásképp közleményükben kiemelték: a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elhatárolódik minden olyan beruházástól, melyek megvalósítása a közterületi erdőrészletek jelentős csökkentését eredményezheti!

(CSEMETE)

Fotó: Frank Yvette