Pósán László és Bodó Sándor

A Volvo a hajdú-bihari országgyűlési képviselők kedvence. De ki vett tavaly új lakást és autót is? Mutatjuk!

Helyi hírek

Nemrég átböngésztük a Debrecent képviselő három fideszes és egy szem DK-s parlamenti politikus önbevalláson alapuló vagyonnyilatkozatait. Folytassuk a sort Hajdú-Bihar megye 4., 5. és 6. számú választási körzetének első embereivel, akik mindannyian a Fidesz színeiben politizálnak.

Vitányi István (Fidesz, 4. oevk., Berettyóújfalu) berettyóújfalui telke 1800 négyzetméteres, ez magában foglal egy 140 m²-es lakóházat is. Felerészben tulajdonosa az említett ingatlanoknak. Szintén Berettyóújfaluban tulajdonol még egy 12 m²-es ügyvédi irodát és egy 16 m²-es garázst. Vitányi István egy 2022-ben vásárolt Volvo XC60-nal járja az utakat. Megtakarításai jelentősek: állampapírban 25 millió forintja kamatozik, további rendelkezik 97 600 forint névértékű Mol-részvénnyel is. Hitelintézet felé 6 milliós tartozást halmozott fel. Képviselői illetéke havi bruttó 2 320 947 Ft.

Volvo XC60
Volvo XC60

Bodó Sándor (Fidesz, 5. oevk., Hajdúszoboszló) vagyonnyilatkozata szerint a politikusnak két ingatlanban van tulajdonrésze. Az egyik egy 710 négyzetméteres telek Sárrétudvariban, amely magában foglal egy 110 m²-es lakóházat. Bodó 1991 óta felerészben tulajdonosa az ingatlannak. 2023-ban vásárolt debreceni, 28 m²-es társasházi lakásán viszont senkivel sem osztozik.

Bodó Sándor vagyonnyilatkozat

Bodó Sándor tavaly új autót is vásárolt, egy Volvo XC60-nal (talán épp Vitányi Istvántól kapta a tippet) gyarapította ingóságait.

Bodó Sándor vagyonnyilatkozat

Megtakarításait állampapírban (5 millió forint) és takarékbetétben (3,8 millió forint) tartja, a mérleg másik serpenyőjében egy 6 millió forintos, hitelintézettel szembeni tartozás nyomja a vállát. Jövedelme országgyűlési képviselőként havi bruttó 2 320 947 Ft., ehhez jön még havi bruttó 1-200 ezer forintot az EDÓ Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságtól, mint a vállalat ügyvezetője.

Tiba István (Fidesz, 6. oevk., Hajdúböszörmény) vagyonnyilatkozatában egy 97 m²-es balmazújvárosi társasházi lakás és két 15 négyzetméteres garázs szerepel. Az OTP Bankkal szemben 6,4 millió forintos hiteltartozást halmozott fel, ezt (nettóval számolva is) havi jövedelméből (bruttó 2 630 407 Ft.) néhány hónap alatt ki tudná gazdálkodni. Tiba István társadalmi munkában elnököl a Balmazújvárosi Football Club, a helyi kézilabda-egyesület, valamint az önkormányzati tűzoltóság és a hagyományőrző tűzoltó egyesület élén.

Halász János (Fidesz) bár nem egyéni képviselőként jutott be a parlamentbe, Debrecen egykori alpolgármesterének hajdú-bihari kötődése vitathatatlan. Vagyonnyilatkozata szerint neve öt ingatlan tulajdoni lapján szerepel, de a bevallásában 16 tételt felsoroló Tasó Lászlót ő sem tudja megszorongatni. Halász János tulajdonosa Debrecenben egy 143+609 m²-es lakóház+udvarnak, egy 100 m²-es szolgalmi útnak (a szolgalmi jog azt jelenti, hogy az egyik ingatlan birtokosa egy meghatározott célból igénybe veheti egy másik személy ingatlanát), egy 14 m²-es garázsnak, valamint Balatonlellén övé egy 52,9 m²-es társasházi lakás, Sátoraljaújhelyen pedig egy 139 m²-es ingatlanon található kivett présház. Két autót vallott be, a 2013-ban vásárolt Ford Galaxy mellé 2020-ban újított be egy Mercedes GLC-t. Halász János életbiztosításban 12 millió forintot takarított meg, bankszámláján pedig 9,5 millió pihen. Jövedelme csak a havi bruttó 2 630 407 forintos képviselői juttatásából származik.

A Debrecent képviselő honatyák legfrissebb vagyonnyilatkozatairól itt írtunk:

Vagyonnyilatkozatok: ennyit vallottak be idén Debrecen országgyűlési képviselői

– Szilágyi Szabolcs –