Hajdúböszörmény Bocskai Strand- és Gyógyfürdő

Uniós pénzből fejlesztik a hajdúböszörményi strandfürdőt

Helyi hírek

299,95 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az EU-s TOP_PLUSZ-2.1.1-21-HB1-2022-00052 azonosítószámú projekttel Hajdúböszörmény önkormányzata a Bocskai Strand- és Gyógyfürdő energetikai korszerűsítésére. A fejlesztéseket 2024 október 31-ig kell elvégezni.

A projekt megvalósítása során a Bocskai Strand- és Gyógyfürdő Uzsok tér 1. sz. alatti épületének energiatudatos gépészeti korszerűsítése történik meg, megújuló energia felhasználásával. A műszaki tartalom (épületenergetikai fejlesztések, hőtermelők, hőelosztók, légkezelők és épületklímák fejlesztése, épület- és technológiai automatizálási tevékenység, világítás, abszorpciós központi hűtőberendezések telepítése és kompresszoros folyadékhűtő kiváltása, gépészeti rendszer korszerűsítése, hőszivattyú beépítése, puffertároló kialakítása, légkezelőgépek cseréje, légcsatorna-hálózat cseréje, termálvíz hőhasznosítása, termál és uszoda elfolyóvíz hulladékhőjének hasznosítása, hőszivattyú) meghatározása a projekt-előkészítésbe bevont szakértők javaslata alapján történt.

Közvetlen célok:

• a havi kiadások szignifikáns mérséklése az energetikai jellemzők javításával,
• a rentábilis működés biztosítása a hosszú távú működéshez,
• a CO2 terhelés javítása, üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése
• a környezettudatos szemlélet erősítése,
• a hazai megújulóenergia-hasznosítás arányának növelése.

A beruházás megvalósítása nyomán jelentősen csökken az épület energiafelhasználása, ezzel arányban a fenntartási/üzemeltetési költségek. A kivitelezés befejezésekor az épület korszerű, a jelenleg elvárt energetikai előírásoknak megfelelő állapotba kerül, mely az épület használói számára minőségi javulást eredményez.

Hosszú távú cél, hogy a lehető legnagyobb mértékben önellátóvá váljon az épület, azaz minél kisebb mértékű legyen a költségvetési forrásoktól való függés. A korszerű technológiák alkalmazása révén a fenntartási kiadások idővel minimalizálódnak, az így megtakarított pénzügyi források pedig egyéb fontos fejlesztési célokra lesznek fordíthatók.

Fotó: bocskaitermal.hu