Farsangi kiállítás Debrecenben

Áll a bál Debrecenben, az Új Városháza Galériában

Helyi hírek Kultúra

A debreceni farsangi hagyományokból szeretne egy kis ízelítőt bemutatni az Új Városháza Galéria idei első kiállítása, amely „Itt a farsang, áll a bál” címmel, 2024. január 23-án nyílt meg a látogatók előtt. 

Puskás István alpolgármester a tárlat megnyitóján hangsúlyozta, az Új Városháza most nem csak a hivatali ügyintézés terepe, hanem a farsangi mulatságé és a gasztronómiáé is. Emlékeztett, azért született ez a kiállítótér, hogy a debreceni identitás, a debreceni kultúra értékeit itt időről-időre, kiállításról-kiállításra megmutathassák. – Mindaz, amit látnak, az debreceni. Ennek a garanciája a Cívis Értéktár, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub és a Debreceni Szakképzési Centrum csapata – húzta alá Puskás István. 

Farsangi kiállítás Debrecenben

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja úgy fogalmazott, a DSzC elkötelezettje annak, hogy azon túl, hogy a szakképzésben a munkaerőpiacot támogassa, az ide jelentkező fiatalok számára biztosítson gyökereket és szárnyakat. – Gyökereket, amely megismerteti a fiatalokat a hagyományokkal, a szakmán keresztüli értékekkel és szárnyakat, amely lehetőséget biztosít fiataljaink számára, hogy a tehetségük kibontakozzon – mondta. 

Farsangi kiállítás Debrecenben

Dr. Mazsu János, a Debrecen Gasztronómiájáért Alapítvány nevében szólt a jelenlévőkhöz. Ahogy fogalmazott, céljuk, hogy összefogják Debrecen legértékesebb hagyományait, amelyek között a gasztronómia különösen fontos szerepet tölt be. A kiállítás megemlékezik Debrecen két híres mesterszakácsáról, Boros Lászlóról és Gál Sándorról is.

A tárlat megnyitóján Makai Mária, a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója és Tóth Lajos, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub alelnöke is köszöntötte a résztvevőket. Farsangi kiállítás Debrecenben

 

A kiállításhoz szakmai tudásukkal a Debrecen Gasztronómiájáért Alapítvány és a Hajdúsági Gasztronómiai Klub tagjai segítették az elmúlt évtizedek farsangjainak hajdúsági receptjeit felkutatni. A tárlat létrejöttében a Debreceni SZC Kreatív Technikumának és a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tanárai és diákjai is részt vettek. 

A farsangi hagyományokat bemutató tárlat 2024. február 29-éig tekinthető meg az Új Városháza nyitvatartási idejében. 

– Debreceni Városháza Sajtó –