A magyar kultúra napját ünnepli Debrecen

Helyi hírek

A Himnusz születésének 201. évfordulója, a magyar kultúra napja alkalmából koszorúzást tartottak a Debreceni Református Kollégiumban, valamint a közelmúltban megújult Kölcsey-szobornál, a Péterfia utcán 2024. január 22-én.

Puskás István alpolgármester beszédében úgy fogalmazott: ünnepi ruhát öltött a Kölcsey-szobor, hogy együtt ünnepelhessünk vele. Kiemelte, Debrecen továbbra is a magyar kulturális identitásnak egy nagyon fontos központja.

Nem csak a múltbéli hagyományaink, hanem mindaz, ami történik a debreceni kultúrában, a Térey Könyvsarok átadásán, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen megújulásán keresztül a városban zajló rendezvényeinkig, mind-mind tudják érvényesen szolgálni a közösségünk életét, és tudnak érvényeset mondani a nemzeti kultúra számára is

– húzta alá az alpolgármester.

A Déri Múzeumban két Kölcsey-relikviát – a költő biedermeier szekreterét, valamint a tolltartóját – mutattak be, amelyeket Kölcsey a Himnusz megírásakor csekei dolgozószobájában használt. A személyes tárgyak Debrecen városa, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége támogatásával kerülhettek a múzeumba. Papp László polgármester hangsúlyozta: különleges pillanat ez, mert egy városi fenntartású intézmény életében nem sokszor adatik meg, hogy ilyen nagy jelentőségű, nagy horderejű hagyatéki tárgyak kerüljenek, mint a Déri Múzeum tulajdonába.

Emlékeztetett, az elmúlt tíz esztendőben a Munkácsy-trilógia mindhárom darabja a helyére került.

A városnak fontos missziója, hogy történelméhez, történetiségéhez, a debreceniséghez tartozó emléktárgyak városi tulajdonba kerüléséről, ha tud, akkor próbáljon meg gondoskodni

– szögezte le.

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány elismerését ugyancsak hétfőn adták át a Déri Múzeumban. Az alapítvány Debrecen város szellemi, kulturális életének mecenatúráját felvállaló szándékkal jött létre 1991-ben. Magánszemélyek, intézmények, együttesek művészeti és kulturális törekvéseit ösztönzi, segíti a kulturális kapcsolatok fejlesztését hazánkban és külföldön egyaránt. A magyar kultúra napján Debrecen városa és a Csokonai Nemzeti Színház drámapályázatot hirdetett annak emlékére, hogy 175 évvel ezelőtt, 1849-ben Debrecen az ország fővárosaként a szabadságharc ügyének élére állt. A pályázatra olyan új, egyéni, eredeti, magyar nyelvű műveket várnak, amelyek bemutatják a „szabadság őrvárosának” történelmi időszakát.

A nap zárásaként a Csokonai Teátrumban Kárpátok visszhangja címmel, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadását láthatja a közönség. Az előadáson a nézők lélekben a Rábaköztől Székelyföldig, a Sárköztől a Matyó vidékig vagy a Dél Alföldig, de együtt utazhatnak a táncosokkal. A magyar kultúra napját a nagyváradi Szigligeti Színházban is programsorozattal ünneplik. A határon túli eseményeken Puskás István alpolgármester képviseli Debrecen városát.

Kölcsey-relikviákat kapott a Déri Múzeum