Papp László KKV Park Debrecen déli gazdasági övezet

Mégis akkugyár lesz az új üzem? A Mikepércsi Anyák szerint a debreceni városvezetés már nevén sem meri nevezni az új csarnokot

Helyi hírek

Akkumulátor-összeszerelő üzemet épít az ipariingatlan-fejlesztéssel foglalkozó INPARK Szigma Kft. Debrecen Déli Gazdasági Övezetében, a CATL közelében – számoltunk be róla kétségbeesetten, majd a debreceni önkormányzat közleménye után fellélegeztünk: mégsem akkuüzem lesz. A MIAKÖ szerint korai volt az örömünk.


A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület ugyanis arra jutott, hogy a debreceni városvezetésben új kommunikációs stratégia született, amelyben tiltott szó az akkumulátorgyár kifejezés használata, helyette zöld energiatárolásra alkalmas eszközök mechanikai összeszerelése az alkalmazandó kifejezés.

Az egyesület rámutat: a gyár tulajdonosa és a hatóság is akkumulátorgyárként definiálja az INPARK debreceni csarnokát, ennek bizonyítéka megtalálható az INPARK által a kormányhivatalhoz benyújtott engedélyezési kérelemben, ahol a vonatkozó jogszabályi hely az a pont, ami az akkumulátorgyár kifejezést tartalmazza. Tehét maga az INPARK sorolta be a saját tevékenységét a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII.25.) Korm. rendelet rendelet 66. pontja alá, amely az akkumulátorgyár kifejezést tartalmazza, és a hatóság is akkumulátorgyárként minősítve indított az eljárását.

A Mikepércsi Anyák szerint az új kommunikáció része az is, hogy raktározásról írnak, mint főtevékenységről, miközben a valóság az, hogy főként összeszerelés történik majd. Ezt bizonyítja az INPARK által benyújtott kérelem is, amely szerint az INPARK területére tervezett épületben „energiatároló modul összeszerelése, raktározás, továbbá a hibás modulok szétszerelése fog történni a környezethasználó szándéka szerint”. A kérelemben máshol így írnak a funkcióról:

„A hatástanulmány benyújtását és a hatásvizsgálati eljárás lefolytatását az épület funkcióváltása (összeszerelő-üzem) indokolja.”

Megint máshol a kérelem szövege:

„A debreceni Déli Gazdasági Övezetbe telepíteni tervezett tevékenység során ALAPVETŐEN máshol gyártott, már kész akkumulátor cellákból nagyobb egységekké, energiatároló modulokká történő összeszerelési tevékenységet kívánnak folytatni, ami mellett alapanyag és késztermék raktározás is lesz. A csarnok épületben alárendelten szétszerelési tevékenységet is terveznek folytatni, azonban ez csak az üzemben összeszerelt, de az ellenőrzések alapján hibásnak minősülő modulok szétszereléséére vonatkozik.”

A MIAKÖ szerint nem lehet kétségünk afelől, hogy a logisztikai raktárnak induló INPARK épülete funkcióváltás miatt összeszerelő-üzem funkciót fog kapni, amely az 1. pont alapján akkumulátorgyár besorolású a már idézett 314-es Kormányrendelet szerint, ezért is van szükség a hatósági eljárás lefolytatására, hiszen az akkumulátorgyáraknál ez kötelező.

Kapcsolódó:

“Papp László elárulja Debrecent, takarodjon el!” Fáklyás felvonulást rendeztek az akkumulátorgyárak és összeszerelő-üzemek ellen

A debreceni akkumulátorgyárral is üzletelne a Cápák között fiatal innovátora