Szeged, önkormányzat, kulturális bizottsági ülés, Tóth Péter

Elmarad Tóth Péter szegedi opera ősbemutatója január 19-én

Helyi hírek

“Sajnálattal értesítjük az érdeklődőket, hogy a Stílusgyakorlatok- kabaré-opera énekhangokra és zongorára című, január 19. 19.00 órára tervezett előadás betegség miatt elmarad” – áll a Reök Szeged hivatalos Facebook oldalán közzétett legújabb bejegyzésében. 

Ahogyan azt korábban beharangoztuk, Tóth Péter zeneszerző Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című műve alapján készült operájának ősbemutatójára január 19-én került volna sor. A francia író, költő, matematikus 1947-ben megjelent műve egy egyszerű történetet mesél el 99 stílusban. A könyvből számos színházi feldolgozása készült, a darabot Magyarországon először 1982-ben mutatták be a Katona József Színházban.

Mint azt Seres István Pipu, az opera rendezője az MTI-nek elmondta, Nátyi Róbert, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja és Tóth Péter zeneszerző, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettese régóta gondolkodtak arról, hogy készülhetne egy vizsgadarab a magánének tanszakos hallgatók számára. Ehhez kiváló alapul szolgál Raymond Queneau műve, amely nem csak a prózai színészeknek, hanem az operaénekeseknek is lehetőséget kínál arra, hogy számtalan helyzetben és formában megmutassák magukat a közönség előtt. Erre azonban január 19-e helyett egy másik időpontban kerül sor.

(Reök Szeged hivatalos Facebook oldala)

Fotó: Frank Yvette