Szeged, Majoros Gabriella, gépjárművezető oktató, oktató, tanuló vezető, autóvezetés

„Nem tudná a kormány igazságosan támogatni a középiskolások jogosítvány megszerzését” – interjú Majoros Gabriellával

Helyi hírek

Néhány napja újra felröppent a hír, miszerint továbbra is fenntartja a tervét a kormány, vagyis a B kategóriás jogosítvány megszerzésének szinte teljes költségét megtérítenék a középiskolásoknak, és az állami szakképző intézményekben tanulóknak. Na de, miként kivitelezhető mindez és, hogyan hatna a lépés az autósiskolákra és az oktatókra? Majoros Gabriellát, Szeged egyik legismertebb gépjárművezető szakoktatóját kérdeztük.

A kormány 2023. augusztus elején jelentette be az ötletet, miszerint a B kategóriás jogosítvány megszerzésének szinte teljes költségét megtérítenék a középiskolásoknak, és az állami szakképző intézményekben tanulóknak. Az erre vonatkozó törvény 2024 őszétől léphet életbe. A részleteket azonban még nem dolgozták ki. Mi a véleménye az ötletről?

Az első gondolatom az az, amit egy bölcs ember megfogalmazott egyszer: semmi sincsen ingyen. A továbbiakban a saját véleményemet fogom megosztani. Bár az elmúlt időszakban több kollégával is beszéltünk erről a témáról, és több országos és helyi rádióban is szóba került, ahol mindezt közlekedési szakemberekkel, iskolavezetőkkel igyekeztek feldolgozni, mégis rengeteg kérdőjel maradt a fejünkben, nem véletlenül.

Ha azt mondták volna, hogy minden jogosítvány megszerzését támogatják például 200.000 forinttal, akkor egyenlően lenne elosztva az erre szánt összeg. DE! A vezetési órák nem egységáron vannak meghatározva – és mi oktatók reméljük, hogy nem is lesznek. Országos és városi szinten is vannak óradíj differenciák. (Az órák, 8000 és 12000 forint között mozognak, hogy miért, az sok mindentől függ.) Az oktató óradíja pedig több részletből áll össze, a tanuló által befizetett óradíj nem kerül teljes mértékben az oktató tárcájába. Mindez az autósiskola jutalékából, adóból, TB-ből, az oktató költségeiből, vagyis az üzemanyag, a biztosítás és a jármű fenntartásának költségeiből áll össze, és csak a kifizetett költségek megmaradt része lesz az oktató „bére”.

Azt is tudjuk, hogy mivel a járművezetés tanulása egy készség tárgy, ezért nem mindenkinek elegendő ugyanannyi óra a megtanulásához. A kötelező órát felejtsük is el, – ami egyébként 30 óra – beszéljünk inkább mondjuk az én átlagomról, ami körülbelül 45 óra. De volt olyan tanítványom, akinek 70-80 óra is kevés volt.

Ezekből tehát látszik, hogy ha a tanuló minden költségét térítené az állam, akkor nem fix összeget kellene mindenkinek adnia. Ez pedig máris differenciálja a „hozzájárulás” mértékét. Jogos lenne a reklamálás, bármelyik oldalról, hiszen, ha az oktató kapná ezt a hozzájárulást, akkor felmerülne a kérdés, hogy egy gyengébb képességű tanulóból hogyan hozza ki a maximumot fix idő alatt?

Tehát, bármelyik oldalról is közelítjük meg, sajnos arra kell következtetni, hogy akinek ez kipattant a fejéből – bár sok családon sokat segítene a hozzájárulás – nem tudja, hogy miből állnak össze a mi költségeink, nem ismeri ezt a szférát és nem is egyeztetett a szakmánk képviselőivel. Arról nem is beszélve, hogy van olyan fiatal, aki még nem is szeretne vezetői engedélyt, de emiatt a lehetőség miatt majd a szülei rábeszélik. Ha pedig nem ő akarja, akkor olyan is a hozzáállása – ez saját tapasztalat. Elég nehéz valakit motiválni, ha őt magát nem érdekli még a járművezetés.

Szeged, Majoros Gabriella, gépjárművezető oktató, oktató, tanuló vezető, autóvezetés
Majoros Gabriella

Mit gondol, milyen hátrányokat szenvedhetnek az autósiskolák és azon belül is az oktatók?

A hír felröppenése már le is csapódott az autósiskolákon, a beiratkozók számán már most látszik, hogy kevesebb, ugyanis sok család úgy döntött, vár akár egy évet is, hogy megspórolják a költségeket.

Mennyiben érinti ez kifejezetten Önt, vagy azt az autósiskolát, ahol Ön dolgozik? Körülbelül a tanulók hány százaléka középiskolás Önöknél?

Erre vonatkozóan nincsenek pontos adataim, azt viszont el tudom mondani, hogy nekem talán az a szerencsém, hogy hozzám elég vegyes az a korosztály, aki vezetni jár. A tanulóimnak körülbelül egyharmada középiskolás. Sokan megfeledkeznek arról egyébként, hogy egy középiskolás mennyire le van terhelve, ebből adódóan fáradt, iskola után szinte használhatatlan. A mai fiatalok már tele vannak különórákkal, edzéssel. Körülbelül olyan 8-10 órányi elfoglaltság után mennek el vezetni, ebben az állapotban pedig sokszor alkalmatlanok az információk befogadására. Régebben az volt a divat, hogy a középiskolások nyáron tanultak vezetni. A vakáció ideje alatt sokan szereztek jogosítványt, elég is volt rá a nyári szünet fele. De a mai divat már más. Fesztiválok, rendezvények, koncertek, utazások, nyaralás családdal, barátokkal, vagy edzőtábor tarkítja a nyarat, és a vezetés csúszik, aztán ősszel a korábban említett leterheltség miatt már sokkal nehezebb a velük való foglalkozás. Úgy gondolom, a szülőknek végig kellene gondolnia, hogy érdemes-e várni addig, amíg tisztázódnak ezek a dolgok, mert ha valamelyik gyerek esetleg valami miatt kiesik a kedvezményi körből, sokkal többet kell majd költenie a vezetői engedély megszerzésére a családnak. Abban az esetben, ha viszont egy középiskolás most elkezdi a tanfolyamot, biztos, hogy időben és kényelmesen be tudja azt fejezni. Például egy érettségi előtt álló diák, biztos, hogy jobban jár, ha most kezd el autósiskolába járni, szeptembertől ugyanis magára az érettségire kell készülnie és lehet, hogy ezzel együtt már túl nagy lesz rajta a teher…

Szeged, Majoros Gabriella, gépjárművezető oktató, oktató, tanuló vezető, autóvezetés
A szakértő szerint érdemes átgondolni, ki, milyen korban és időben kezd el vezetni.

Mennyibe kerül ma megszerezni Magyarországon egy jogosítványt? (Azok kedvéért, akik nem tudják, vagy nincsenek tisztában a mostani árakkal.)

A „jogsi ára” kifejezés minden oktatót megmosolyogtat. Inkább azt lehet meghatározni, hogy mennyi a minimum, amennyivel már érdemes számolni. De ez a költség lehet a duplája is. Amiből összeáll: elméleti tanfolyam, online/tantermi elméleti vizsga, elsősegély tanfolyam és vizsga, (nem tanfolyamköteles) kötelező vezetési órák (30) és pótórák, valamint forgalmi vizsgadíj. Ennek a minimális költsége minden autósiskola honlapján szerepel. A vezetési órák díját sok helyen az oktató határozza meg. Vagyis szabad áras, mint sok más szolgáltatás.

Szeged, Majoros Gabriella, gépjárművezető oktató, oktató, tanuló vezető, autóvezetés
A korosztály vegyes, a költségek pedig sok mindent meghatároznak egy ilyen szolgáltatás igénybevételekor.

2024-ben ez az összeg nőni fog?

A tavalyi évhez képest, biztosan emelkedik a vezetői engedély megszerzéséhez szükséges teljes összeg. Az autósiskolák már novemberben értesítették a tanulókat az emelésekről. Mivel emelkedik az üzemanyag ára, és ez magával emeli mindennek a költségét: ilyen például egy autó alkatrész ára, a szerelő óradíja, de a járművek és a saját magunk „fenntartási” költsége is.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette