Dugó, közlekedési dugó

Lehet-e még 50 ezer fővel növelni Debrecen lakosságát? A civilek szerint a városvezetés külföldiekre építene

Helyi hírek

“A kormányzat és a polgármesteri vezetés megkezdte a választási kampányban szokásos ígérgetések ropagandáját, amelynek első fejezeteként Lázár János Miniszter Úr 700 milliárd forint fejlesztési hitelt  jelentett be, valamint egy mozgalmi jelszóval is gazdagította városunk közéletét” – írja a Civil Fórum Debrecen portálunkhoz eljuttatott közleményében.

“Ezzel egyidejűleg a polgármesteri vezetés közölte a debreceniekkel, hogy tovább 50.000 fővel kívánja megnövelni a város lakosainak létszámát. Megítélésünk szerint a Fidesz lemondott Budapestről és Debrecen lesz az „ígéretek  földje”.” 

Az egyesület arra hívja fel a debreceniek figyelmét, hogy a második főváros kampányszlogennel már születtek ígéretek: az intermodális központ megvalósítása, valamint a  Természettudományi Múzeum és az Agrárminisztérium Debrecenbe telepítése.

“Talán már természetesnek  tekinthetjük, hogy ezek közül semmi sem valósult meg, így leginkább a gazdasági fejlődés azon iránya  kérdőjelezhető meg, miszerint felelősen növelhető-e további 50.000 fővel a városunk lakosainak száma”

– írja a civil egyesület.

Úgy vélik, a munkahelyteremtés mint kitűzött cél egy év alatt átalakult külföldi munkavállalók befogadásává munkásszálló építésével, valamint a hozzáadott érték nélküli összeszerelő-üzemek telepítésével. Az egyesület szerint ma már nem a magyar munkaerő megtartása és vonzása lett a prioritás, így “látható, hogy kikkel kívánja a polgármesteri vezetés növelni Debrecen létszámát”. 

A Civil Fórum Debrecen álláspontja szerint a város ilyen irányú ipari fejlesztése és a lakosságszám növelése  olyan kérdések, amelyek hosszú távon befolyásolják városunk életét, ezért szükséges a debreceniek véleményének kikérése Debrecen jövőjéről. 

“Hallgassuk meg azokat, akik reggelente és délutánonként dugókban ülnek, akik az orvosi rendelők várótermeikben órákon keresztül várakoznak, vagy azt a családot akinek gyermekét “külföldi vendégmunkások kergették meg a Piac utcán”

– írják.

Az egyesület közleményében úgy fogalmaz, “meggyőződésünk, hogy a jelenlegi központilag vezérelt iparfejlesztések legnagyobb hibája, hogy nem veszi  figyelembe a debreceniek akaratát és véleményét. A történelem ismétli önmagát, az 50-es években már volt  hasonló jellegű iparosítás, így az analógia adott, ma a kínai akkumulátor vált „magyar naranccsá és gyapottá”

“A Civil Fórum Debrecen Egyesület a városra rákényszerített iparfejlesztéseket inkább tekinti a város életébe  történő külső beavatkozásnak, ezért célunk, hogy a választásokat követően minden fontos kérdésről dönthessenek a debreceniek, és az ő akaratuk vezesse az önkormányzatot” – olvasható a szervezet közleményében.