Megszentelték a hajdúszoboszlói Csónakázó tavat

Megszentelték a hajdúszoboszlói Csónakázó tavat

Helyi hírek

Különleges szertartásra invitálta híveit vasárnap délelőtt a hajdúszoboszló József Attila úti parkolóhoz a helyi görögkatolikus egyházközség: vízkereszt alkalmából megszentelték a Csónakázó tavat.

A víz, mint a négy főelem egyike már a teremtéstől végigvonul a Biblián, mint Istennek az adománya, és éltető – nélkülözhetetlen – „kelléke” az életnek. A víz, maga az élet. Ahhoz, hogy az ne a pusztítás „eszköze” legyen, a szertartás alatt kérjük a jó Isten áldását a Föld vizeire, és mindenkire, akit a víz éltét, és mindannyiunkra, hogy azt felelősségünk tudatában mindenki javára használjuk.

A szertartás lényegét adó hosszú ima, egyrészt a teremtés dicsérete, másrészt Jézusnak a Jordánban való megkeresztelkedésének a fölemlítése, annak magasztalása, harmadrészt pedig áldás kérés erre- és minden vízre és mindenre, mindenkire, aki a vízből részesedik.

Azáltal, hogy a szertartást most „kivisszük” a természetbe, tulajdonképpen visszakerül az eredeti helyére, hiszen mintegy másfél ezer éve a Keleti Egyházban mindig is a természetes vizeket – folyókat, tavakat, tengereket – szenteltek meg

– írta Facebook-oldalán az egyházközség.

Fotó: Hajdúszoboszlói Görögkatolikus Egyházközség