Ég a negyedik adventi gyertya is, boldog karácsonyt, Debrecen!

Helyi hírek

A Debreceni Református Kistemplomban gyújtották meg a szeretet gyertyáját a város adventi koszorúján 2023. december 23-án.
Sipos Barnabás, a Szent Háromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa az idei utolsó gyertyagyújtáson a cukorbot keletkezéséről idézett fel egy történetet. Elbeszélése szerint a cukorbot először a kölni dómban jelent meg, készítése pedig egy idős cukrászhoz köthető, aki elhatározta, hogy szeretne egy olyan édességet alkotni, amely leginkább hasonlít Jézus Krisztusra. Az édesség ízeiben kellett olyan szerepeljen, amely a napkeleti bölcsek ajándékai között is szerepelt, ezért lett borsmentás.

A cukorka keménysége Jézus szilárdságát szimbolizálja, akire mindig támaszkodhatunk, a fehér szín a bűntelenségét jelképezi, a piros pedig arra emlékeztet minket, hogy Jézus az életét adta értünk. Az édesség bot alakja a pásztorbotra utal, amellyel a pásztor magához édesgeti a bárányokat és azért kampós, mert elhúzhatja vele a szakadékból az állatokat, mint ahogy Jézus Krisztus is mindannyiunkat, az ő bárányait.

Ha megfordítjuk, akkor egy J betűt látunk, mint Jézus, ha kettő botot összeillesztünk, akkor pedig szívet kapunk

– magyarázta a parókus. Végezetül pedig azt mondta, Jézus szeretetéért a szívünket adhatjuk cserébe.

Roberto Mattina, a Missio ad gentes közösség tagja, az élő betlehem egyik szereplője arról szólt, hogy a missziós tevékenysége során négy évvel ezelőtt került családjával Debrecenbe, ahol azt tapasztalja, hogy isten gondoskodik rólunk.

Az adventi gyertyagyújtás negyedik délutánján egy olyan műsort is láthattak az érdeklődők, amely előadóinak alma matere Debrecenhez kötődik. Az előadáson részt vett Márkus Luca színművész, Jantyik Hanna fuvolaművész, Dombóvári Zsolt gordonka művész, Dánielfy Gergő zenész-énekes, Sári Gergő zongoraművész és Sárosi Dániel orgonaművész.