Szeged, fejlesztés, folyó, Románia Magyarország Európai Regionális Együttműködési Program, projektzáró, Vízmű

Ünnepélyes projektzáróval ünnepelték a határmenti folyók mentén végrehajtott vízügyi fejlesztéseket Szegeden

Helyi hírek

Az Aradi Vízmű, Algyő Nagyközség Önkormányzata és a Szegedi Vízmű Zrt. együtt valósította meg az Interreg V-A Románia Magyarország Regionális Együttműködési Program projektjét.

Az ünnepélyes projektzárót november 29-én tartották a Tisza River Étterem- és Rendezvényhajón. A határon átnyúló projekt fő célja a folyók ökológiai állapotának javítása és a vízművek által üzemeltetett szennyvíztisztító telepek technológai fejlesztése volt. A korszerűsítéseknek köszönhetően üzemeltetési, energetikai és technológiai szempontból hatékonyabban tudják a folyókba juttatott szennyvizek minőségét javítani. A fejlesztés négy Arad megyei, illetve a szegedi és az algyői telepeket érintette.

A teljes 4.060.327,24 euró összegű megvalósításhoz az Európai Regionális Fejlesztési Alap 2.549.744,47 euróval, a Hazai társfinanszírozás (Nemzeti Forrás) 96.642,94 a Román állami társfinanszírozás 264.244,35 euróval járult hozzá. A projekt 2018. december 1-én kezdődött, melynek ünnepélyes zárására 2023. november 29-én került sor itt Szegeden.

Fotó: Frank Yvette