A Szegedi Tudományegyetemen a diagnosztikai és a terápiás járóbeteg ellátás endoszkópos eszközeit fejlesztették

Helyi hírek

A Szegedi Tudományegyetem 299,98 millió Ft európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósította meg a gasztroenterológiai betegségek diagnosztikai és terápiás ellátását biztosító endoszkópos műszer és eszközpark fejlesztését. Emellett a Kálvária sugárút 57. szám alatti telephely járóbeteg labor infrastruktúrájának kialakítását is kiépítették.

A közel 229,37 millió forint értékű projekt keretében az endoszkópos műszerparkot fejlesztették:  videogastroscopokat, videocolonoscopokat, illetve az ezekhez szükséges vizsgálati kiegészítőket és IT berendezéseket szereztek be. Ezzel párhuzamosan az eszközök sterilitását végző endoszkóp mosó berendezéseket is beszereztek.

A Klinika Kálvária sugárút 57. szám alatti telephelyén az „A” épület 1. emeletén járóbeteg szakellátást szolgáló endoszkópos laborokat alakítottak ki közel 57,31 millió forint értékben. A felújítás során 230 négyzetméter területen alakítottak ki a szakmai minimumfeltételeknek megfelelő, korszerű gasztroszkópos ambulanciát és kolonoszkópos ambulanciát, a hozzá tartozó eszközmosó helyiségekkel együtt, emellett a mozgássérültek számára akadálymentesített mosdót is építettek.

A fejlesztéseknek köszönhetően azok a vizsgálatok, amelyeket eddig fekvőbeteg ellátásban valósítottak meg, ezentúl járóbeteg ellátási formában történhetnek, csökkentve a kórházban töltött időt, illetve a lehetséges szövődmények kialakulásának kockázatát.