Sarki fény Magyarország

Nem, nem a HAARP, nem az ufók és nem a gyíkemberek műve volt a vasárnapi sarki fény

Helyi hírek

Különleges égi jelenség volt látható Hajdú-Bihar megye egén vasárnap este, erről számos felvételt kaptunk mi is olvasóinktól. Az égbolt vöröses színeit a sarki fény (északi fény) nevű jelenségnek köszönhettük.

Bár cikkünkben is összefoglaltuk, mit érdemes nagyvonalakban tudni a sarki fényről, számos kommentelő érezte magát okosabbnak a tudósoknál is, és holmi összeesküvés-elméletek nyomán egészen hajmeresztő teóriákkal traktálták a világ értelmesebbik felét.

A legnépszerűbb elmélet az Alaszkában működő HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) felelősségét taglalja, mert az ionoszféra-kutató intézmény körül – teljesen alaptalanul – az utóbbi években megszaporodtak a konteók. A HAARP-pal kapcsolatos elméleteket Tiboru szépen összefoglalta a Konteóblogon.

Sarki fény jelent meg a debreceni égbolton és szerte az országban

A közösségi felületeken terjedő marhaságokat a napokban számos tudós cáfolta már, íme egy neves fizikus, Hetesi Zsolt dörgedelme:

Szégyellem magam, tanárként, fizikusként, de úgy általában emberként is. A mostani társadalom veszte valószínű többek között az lesz, hogy minden mocskot benyal, amit a neten talál, de a hiteles és valószínűleg kicsit több agyi munkával felfogható valóságot úgy utasítja el, mit utasítja, leugatja, hogy ha tehetné, kezébe venné az irányítást és majd ő meg is mutatná ennek a sok hülye kutatónak, hogy hol az igazság!
Fékeket és önkritikát javaslok, mert egyelőre nem a baromság és a “józan paraszti ész ” jelige alá csomagolt, “élet iskoláját” kijárt egyedeknek köszönhetően van mérhetetlen tudásunk, nem nekik köszönhető, hogy egy kifinomult civilizáció keretei között élhetünk és nem döglünk bele egy egyszerű lábtörésbe, vagy rozsdás szögbe és tudunk egymásnak írogatni több ezer km-en át, és folytathatnám, hanem azoknak az embereknek, akik alulfizetve, de életüket téve fel, tanítanak, kutatnak természettudományt, mérnöki tudományt, orvostudományt, kutatják, művelik szakmájukat, sokszor a megszállottságig – és nem azért teszik mindezt, hogy egy nethuszár megmondja nekik a “frankót”, hogy ők, akik talán 5-10-en vannak annak a területnek a csúcsán az egész világon, mennyire hülyék, mert a nethuszár jobban tudja. Tényleg? Amíg a másodfokú egyenlet sem megy, ne a HAARP-al és a sarki fénnyel foglalkozzon, kedves nethuszár.