A szovjetek által levert 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottaira emlékeztek Debrecenben

Helyi hírek

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottainak emlékére a forradalom leverésének nemzeti gyásznapja, november 4. alkalmából megemlékezést és koszorúzásokat rendezett 2023. november 4-én.

Az ünnepség Magyarország lobogójának felvonásával és félárbócra eresztésével vette kezdetét a Kossuth téren, majd Iván Kovács László emléktáblájának koszorúzásával folytatódott a Debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnázium épületénél.

A megemlékezés következő helyszínén, a Debreceni Köztemetőben lévő kopjafánál Barcsa Lajos alpolgármester mondott beszédet.

Ma, két héttel az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója után, és néhány nappal a mindenszentek és a halottak napját követően azért gyűltünk össze, hogy megemlékezzünk és kései utódokként tiszteletünket tegyük a forradalom halottjai, mártírjai, áldozatai, előtt. Tesszük ezt azért, mert 1956 szellemi örökségével azonosulva morális kötelességünk érezzük a rájuk való emlékezést, ahogy minden év november 1-jén felidézzük elhunyt szeretteink emlékét

– fogalmazott. 

Mint mondta, modern kori történelmünk számos alkalmat adatott a gyászra, a halottakra, hősökre való emlékezésre. A két vesztes világháború, elbukott forradalmak, szabadságharcok emléke és emlékezete a szobrokon, köztéri alkotásokon, emléktáblákon, utcaneveken, intézmények, iskolák elnevezésein végigkíséri mindennapjainkat.

Szabadságharcaink, forradalmaink számos alkalommal elbuktak ugyan, de a magyarság politikai bölcsességét, életösztönét, küzdő erejét az is bizonyítja, hogy a bukásokból is fel tudott állni, a vereségek, veszteségek után is képes volt más módon és eszközökkel győzelmet kovácsolni

– hangsúlyozta. Hozzátette, ezt minden nap, minden alkalommal, különösen 1956-ra emlékezve el is kell mondanunk, mert így akarták azok is, akikre ma emlékezünk.

A megemlékezés a mártír katonák emléktáblájának koszorúzásával ért véget a Kossuth laktanyában.