Debrecen is megmozdult: 31 ezernél is többen szavaztak eddig az alternatív oktatási népszavazáson

Helyi hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés és a részvétel Magyarország első alternatív népszavazásán. A harmadik nap kezdetére a szavazók száma már átlépte a 30.000 főt. Az aHang és az Egységes Diákfront által koordinált alternatív oktatási referendumon több mint 1300 önkéntes dolgozik reggeltől estig az ország számos pontján.

“Az eddigi részvételi adatok bizonyítják, hogy az emberek igenis véleményt akarnak mondani az oktatás helyzetéről. Nagyon bizakodóak vagyunk a számok tükrében, ez egy komoly visszacsatolás számunkra, azonban fontos, hogy minél többen vegyenek részt az alternatív népszavazáson és buzdítsák erre családtagjaikat, barátaikat és ismerőseiket is” – értékelte az elmúlt napok részvételi adatait Szalóki Viktor, az aHang szóvivője. Hozzátette azt is,hogy mindenkinek meg kell mozdulnia ahhoz, hogy valódi változásokat érjünk el, a növekvő részvételi adatok ugyanis még több embert tudnak mobilizálni.

Elindult az alternatív népszavazás, íme a debreceni és hajdú-bihari helyszínek

Budapest mellett kiemelkedik a szavazók számában Veszprém, Pécs, Szeged és Miskolc is, ezen településeken több száz szavazat érkezett két nap alatt. A két szervezet mindent megtesz, hogy minél több helyen biztosítsák – akár új helyszínek megnyitásával – az online mellett a személyes szavazás lehetőségét is (a személyes szavazás helyszínei itt érhetők el). Az eső ellenére is szép számmal érkeznek a szavazatok, több helyen már sorok is kialakultak a sátrak előtt.

Debrecenben is gyűltek a szavazatok

Online, applikáción és böngészőn keresztül már több mint 22 ezren szavaztak, míg személyesen, a szavazósátrakban 8 ezernél is többen voksoltak a hét kérdésben. Kedden már kétszer annyian szavaztak személyesen, mint az első napon, hétfőn. Az alternatív népszavazás költségei körülbelül 15 millió forintra rúgnak, amit magánadományokból adtak össze a magyar állampolgárok. Mindeközben a közmédia és a kormánypárti sajtó még említés szintjén sem számolt be az alternatív népszavazásról, viszont tudósítottak az iskolai Országos Haditorna Verseny megyei fordulóiról és egy New Jersey-i iskolabusz tragédiáról is.

A szervezők emlékeztetnek, az Orbán-rendszer mindent megtett, hogy elnémítsa az oktatás megreformálásáért küzdőket – elvette a pedagógusok sztrájkjogát, tanárokat rúgtak ki, bevezették a státusztörvényt, bejelentettek egy tervezetet, amely ellehetetlenítené a szakszervezeteket, és kivétel nélkül elutasítottak minden oktatással kapcsolatos népszavazási kérdést. Az Egységes Diákfront és az aHang ezután döntött úgy, hogy amennyiben a kormány nem akar valódi párbeszédet folytatni az oktatásról, és ha nem meri megkérdezni az emberek véleményét, akkor e két szervezet megteszi – számos partnerének támogatásával. Az első alternatív népszavazáson október 30-ig lehet szavazni. A hét kérdésben online és személyesen is lehet voksolni, erről minden információ elérhető a 7IGEN.hu oldalon.