A Somogyi-könyvtárban a könyv-örökbefogadás múltjából és jelenéből látható kiállítás

Helyi hírek

Az immár két évtizedes könyv-örökbefogadás múltjának s jelenének köteteiből válogat a bibliotéka ünnepi tárlata a Dóm tér alatt található Központi Könyvtárban.

A Somogyi-könyvtárban könyv-örökbefogadás 20 éves hagyománya során először Gregor József operaénekes volt, aki Liszt Ferenc: Revive Szegedin! címmel írott, eredeti kéziratos kottáját fogadta örökbe, 2003. május 20-án. Az évek alatt már hagyománnyá vált rendezvény célja, hogy a bibliotéka szorosabb és személyesebb kapcsolatot alakítson ki Szeged városa, Szeged polgárai, civil szervezetei s vállalkozói között. Az örökbefogadók pedig hozzájárulhatnak a kiválasztott kötet restaurálásához, állapotának megőrzéséhez, segítve ezzel értékmentő, értékőrző tevékenységünket. Ennek köszönhetően számtalan értékes kötetet sikerült megmenteni az utókor számára, amelyből válogatást nyújt a kamara-kiállítás. A tárlat néhányat megmutat az évek során örökbefogadott kötetekből, megemlítve örökbefogadóik nevét is, akik közül többen már nincsenek közöttünk, de emléküket az Örökbefogadási Anyakönyvi bejegyzések és az Örökbefogadók fala is őrzi. A Somogyi-könyvtár értékes köteteinek neves örökbefogadói közül többekről megemlékezik a kamaratárlat. A tárlókban az örökbefogadott eredeti dokumentum mellett egy összefoglaló leírás is olvasható, valamint az örökbefogadó neve, aláírása és az örökbefogadás pontos dátuma is.

A kiállítás megtekinthető egészen 2023. november 8-ig, a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében. A Szegedért Alapítvány díjazottjai, a város díszpolgárai és más prominens személyiségeik örökbefogadnak köteteket a Somogyi-könyvtár értékes, régi gyűjteményéből. 2019 óta azonban egy mecenatúra program keretében bárki számára lehetővé vált a könyvek örökbefogadása. Az örökbefogadók hozzájárulhatnak egy-egy kötet restaurálásához, segítve ezzel a Somogyi-könyvtár értékmentő, értékőrző tevékenységét. Emellett arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az örökbefogadók örökbefogadott dokumentumaikkal az Emlékkönyvtárban „találkozhassanak”.

Az örökbefogadók:

Gregor József, 2003.
Hiller István, 2003.
Zsigmond Vilmos, 2004.
Tóth Béla, 2004.
Lékó Péter, 2005.
Darvasi László, 2006.
Csizmazia György, 2007.
Aranyi Sándor, 2009.
Kothencz János, 2009.
Lapis András, 2011.
Minamizuka Shingo, 2012.
Dóczi Andrásné, 2013.
Bódi György, 2014.
Balogh Elemér, 2015.
Ormos Pál, 2015.
Kondorosi Éva, 2016.
Csapó Benő, 2016.
Pál Tamás, 2017.
Farkas András, 2018.
Homoki–Nagy Mária, 2019.
Karikó Katalin, 2021.

Halloweeni programokkal készül a Kövér Béla Bábszínház