A Szegedi Távfűtő Kft. csatlakozik az Erőművek Éjszakája programsorozathoz

Helyi hírek

Csaknem 70 helyszínen várja a látogatókat különleges programokkal az Erőművek éjszakája október 27-én, amikor a Paksi Atomerőmű és a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló is látogatható lesz – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel.

Az érdeklődők megismerhetik az erőművek, fűtőművek, hulladékfeldolgozók és a közműszolgáltatók tevékenységét, a villamosenergia, a távhő és az ivóvíz előállításának műszaki hátterét. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a környezeti erőforrásokkal tudatosan kell gazdálkodni

– írták a kezdeményezést.

A közlemény szerint idén is több ezer résztvevőt várnak az eseményre, amellyel egy időben a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) a Távhőszolgáltatás napjának szakmai, közösségi és fenntarthatósági programjaival fogadja a látogatókat.

Az Erőművek éjszakáját idén negyedik alkalommal rendezi meg a MEKH. A részvétel ingyenes, de regisztrálni kell a programokra. A szerdán megnyílt jelentkezési felület a helyszínekkel együtt az esemény honlapján érhető el, a MEKH közösségi oldalán pedig programajánló videókat tettek közzé – áll a közleményben.

Erőművek Éjszakája Szegeden

A Szegedi Távfűtő Kft idén is csatlakozik az Erőművek Éjszakája programsorozathoz. A 2023. október 27-i esemény helyszíne a SZETÁV Északi városrész 1/A fűtőműve (Szeged, Vág u. 4.)

Az Északi városrész 1/A fűtőmű a város egyik legnagyobb energetikai létesítménye. A 16 MW beépített hőteljesítményű fűtőmű 18,4 km hosszú elosztói csőhálózaton keresztül 42 házban 1709 lakást lát el használati meleg vízzel és fűtéssel. A hőt részben gázkazánokkal, részben immár geotermikus energiával állítja elő. A fűtőmű tetején 72 db napelem panel került elhelyezésre összesen 20,88 kW beépített teljesítménnyel.

A helyszínen az érdeklődők megtekinthetik a kazánházat, benne több évtizedes és teljesen újonnan üzembe helyezett, modern kazánokkal, a termálkutat és a termálvíz fogadásához készült gépházat. A látogatók szakértő kollégák előadásában megismerkedhetnek a szegedi távfűtés működésével és a rendszer geotermikus átalakítását célzó nagyprojekttel. Az Északi városrész 1/A fűtőmű a SZETÁV és a Mondolo Egyesület Város Metamorfózis programjának kiemelt helyszíne volt, festett homlokzata a környezet ékévé teszi az épületet – a „Méhecskés” fűtőművet országos TV adók és internetes médiumok is bemutatták. Mindenkit szeretettel várunk, hogy személyesen ismerkedjen meg a szegedi távfűtés esztétikus és energetikai szempontból kiemelkedő jelentőségű létesítményével illetve Európa legnagyobb geotermikus távhőátalakítási projektjével.

Online jelentkezés az alábbi linken lehetséges.

Telt házzal mentek a tárlatvezetések a Vág utcai Méhecskés fűtőműben

Figyelem: 

  • munkavédelmi sisak használata kötelező,
  • csak a kijelölt útvonalon lehet haladni,
  • rövid balesetvédelmi oktatás a helyszínen, melyet aláírással elfogad a látogató.

Fotók a tavalyi Erőművek Éjszakájáról Szegeden:

Fotók: Frank Yvette