Hódmezővásárhely, 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat, megnyitó, Alföldi Galéria, kiállítás, kultura, művészet

Szegedi művészek alkotásait is díjazták a Vásárhelyi Őszi Tárlaton – galéria

Helyi hírek Kultúra

Hódmezővásárhelyen az Alföldi Galériában december 3-ig látható a 89 festmény, 49 grafika, 30 plasztika és további hat alkotás.

Az először 1954-ben megrendezett kiállítás hazánk egyik legfontosabb kortárs képzőművészeti tárlata.

– A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, mert nincs még egy olyan kiállítás, amelyet több mint hat évtizede minden esztendőben megrendeznek – mondta köszöntőjében Márki-Zay Péter, a város polgármestere.

Az ünnepélyes megnyitón Lenkey-Tóth Péter festőművész vehette át a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet. A tizenkilenc díjazott között két szegedi alkotó van: Henn László András és Sejben Lajos.

– Ez a kiállítás egyszerre szól a művészekről, művészetről és a közönségről, az alkotások befogadóiról. Minden műalkotás csak akkor tud megszólalni, ha van egy befogadója, értelmezője. Ebből a szempontból a Vásárhelyi Őszi Tárlat ma Magyarországon az egyik olyan fórum, amely közel tudja hozni a képzőművészetet a közönségéhez – jelentette ki a tárlat kurátora, Nátyi Róbert szegedi művészettörténész.

A szakmai zsűri tizenkilenc féle elismerést ítélt meg az alkotóknak, amelyeket a megnyitón adtak át. Az életműdíjat Sulyok Gabriella grafikusművész kapta. A Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat Szabó Franciska festőművész nyerte el. A Fiatal festők nívódíját Báhidszki Petra festőművésznek ítélték oda. A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint az Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Takáts Márton festőművész, utóbbi nívódíjat Henn László András szegedi festőművész vehette át – írta a szeged.hu.

Fotók: Frank Yvette – Szegedi Nap