Szavazás, választás

Megvannak az alternatív népszavazás hajdú-bihari helyszínei

Helyi hírek

2023. október 23. és 30. között az aHang és az Egységes Diákfront (EDF) megrendezi Magyarország első országos, alternatív oktatási népszavazását, amelynek keretein belül hét oktatási kérdésben mondhatnak majd véleményt Hajdú-Bihar megye több településén is. A 7IGEN-es oktatási népszavazás megvalósítását és lebonyolítását az aHang és az Egységes Diákfront (EDF) közösen koordinálja majd. Mostanra pedig már a helyszínek is megvannak, ahol szavazhatnak a Hajdú-Bihar megyeiek – közölte a szervezet.

A kormány mindent megtett azért, hogy elnémítsa az oktatás megreformálásáért küzdőket. Bevezették a státusztörvényt a nyári szünetben, átszervezték a tanév rendjét, előkészítettek egy jogszabályt, ami ellehetetlenítené a pedagógus szakszervezeteket, és minden oktatási népszavazási kérdést elutasítottak. Mindezek mellett pedig a valódi párbeszédtől teljesen elzárkóztak a döntéshozók. Ezért is döntött úgy az EDF és az aHang, hogy ők maguk valósítják meg a referendumot. Jelenleg is zajlanak az előkészületek, hogy október végén minél felkészültebben várhassuk az állampolgárokat a megye különböző településein

– írják a szervezők.

Debrecenben a Csapó utca elején mindennap állandó szavazósátor üzemel majd, illetve mozgó sátrak lesznek a Debreceni Egyetemnél, a Malomparknál, a Holló László sétányon és a Nagypiacnál is.

Több napon keresztül lesz lehetőség véleményt nyilvánítani Hajdúszoboszlón, Hajdúböszörményben, Balmazújvároson, Hajdúnánáson, Berettyóújfaluban, illetve egy-egy nap Mikepércsen, Püspökladányban és Polgáron is jelen leszünk. Magyarország első, alternatív oktatási népszavazásán 7 kérdésben lehet majd szavazni.

A hét kérdés az alternatív népszavazás hivatalos honlapján, a 7IGEN.hu oldalon érhető el. A 7IGEN-es oktatási népszavazás több ponton is újítást hoz majd a hazai politikai részvételiség formájában.

A referendumon szavazhatnak azok is, akik 2023. október 23-ig betöltötték a 16. életévüket. Gajzágó József, az Egységes Diákfront tagja ez ügyben hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos, hogy a diákok, akik leginkább érintettjei az oktatás helyzetének, maguk is véleményt alkothassanak az ügyben.

A lebonyolítás során a 2022-ben, az előválasztás alatt alkalmazott ELEVE hitelesített szavazási rendszer frissített verziója kerül majd használatra. Újdonság lesz, hogy a szavazás során folyamatosan nyomon lehet majd követni a részvétel alakulását. Az aHang és az EDF által koordinált népszavazáshoz egy külön oldal is készült, az ahang.hu/7igen, ahol elérhető a hét kérdés, az aktivista jelentkezési felület, valamint az előregisztráció is. Aki előregisztrál, elsőként kap információkat a szavazóhelyekről és ezek nyitvatartásáról, az online szavazás menetéről és a legfrissebb információkról a helyi és országos akciókról.

Jelenleg Hajdú-Bihar megyében mintegy 50 önkéntes jelentkezett segíteni a népszavazást, a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében cél megduplázni a létszámot a hátralévő hetekben. A két szervezet közösségi finanszírozásból és mikroadományokból valósítja meg a 7IGEN-es népszavazást. Az alternatív referendumot szintén a 7IGEN.hu oldalon lehet támogatni.