Androméda-galaxis

Csodálatos asztrofotó készült Nagyhegyesen

Helyi hírek

Újabb csodás asztrofotó készült Hajdú-Biharban: Buczi Zoltán, a Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klubjának tagja szeptember 14-16. között 16 órányi expozíciós idő alatt gyűjtötte a fotonokat az Androméda-galaxisról készült fényképéhez.

A felvétel Nagyhegyesen készült.

Az Androméda-galaxis (M31) az egyik legtávolabbi objektum, ami még szabad szemmel is észlelhető megfelelően sötét helyről: 2.25 millió fényév távolságra helyezkedik el tőlünk. Ez azt jelenti, a fény ennyit utazott fénysebességgel az űrön keresztül, míg ideért az Androméda látszó képe hozzánk.

Az Androméda-galaxis fénylő galaxismagja körül a porfelhők örvénylésén kívül a sugárzó hidrogén területek vörösei is látványosan észlelhetőek a teljes látómezőben. A feltételezések szerint az M31 központját egy 30 millió naptömegű fekete lyuk alkotja.

Az M31 mellett látszik egy másik fényes objektum is, ez az M32 katalógusjelű törpegalaxis, ami mindössze kb. 20 ezer fényévre található az Androméda-galaxistól – tájékoztatta portálunkat Balogh Zoltán, a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klubjának titkára.

Polgári asztrofotós képeit osztotta meg a BBC