Szeged, közgyűlés, városháza, önkormányzati képviselő

Botrány a szegedi önkormányzat közgyűlésén – frissítve+GALÉRIA

Helyi hírek

Szabó Bálint önkormányzati képviselő ebben a tisztségében az utolsó ülésén folyton közbeszólt.

Szeged önkormányzata szeptember 22-i ülésén a napirendi pontok között arról is szavazni kellett, hogy Szabó Bálintot megfosztják képviselői tisztségétől. Szabó Bálintot szándékos bűncselekmény miatt másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, azért, mert autójával befurakodott Orbán Viktor miniszterelnök gépkocsikonvojába, és üldözni kezdte Orbánt, továbbá egy bejelentett tüntetésen az egyik résztvevővel szembeni rendőri intézkedést akadályozta.

Emiatt Szabó az önkormányzati törvény szerint az önkormányzati képviselő tisztségre méltatlanná vált, és erről a közgyűlésnek döntenie kell. Szabó arra hivatkozva, hogy a bíróság szóban forgó, nyáron hozott ítéletét ő még nem kapta meg, az ülés elején a napirendről le akarta vetetni a róla szóló pontot, de ezt a javaslatát nem támogatta a többség.

Martonosi Éva jegyző közölte, a város hivatalosan megkapta az ítéletet, és az önkormányzatnak döntenie kell Szabó kizárásáról, másképp mulasztásos törvénysértést követne el. Szabó elégedetlen volt a döntéssel, és azután minden napirendi pontnál Botka László polgármestert támadta szóban, a városi ingatlanvagyon kiárusításával és gyanús ingatlanügyletekkel is megvádolta a város vezetőit, személy szerint Botkát is.

Botka László szavazásra tette fel a kérdést, és ennek eredményeként a teljes ülésre megvonta a hozzászólás lehetőségét Szabó Bálinttól, kivéve a Szabót érintő, azután következő, zárt ülésen tárgyalandó kizárását. Szabó Bálint erre kiabálva felállt a helyéről, és a mikrofonját odacsapta Botka László elé az asztalra. Ezután a polgármester technikai szünetet rendelt el. Az ülést mintegy 15 perc után folytatták a napirendi pontok megvitatásával.

Később Szabó Bálint kizárását, a 12. napirendi pontot, zárt ülésen tárgyalták meg, amely mintegy 15 perces volt, azután ismét szünet következett.

Botka László polgármester a szavazás végén közölte, hogy Szabó Bálint kizárását egyhangúlag támogatták a képviselők. A törvény szerint az önkormányzatnak határozatban ki kell nyilvánítania, hogy Szabó Bálint méltatlanná vált az önkormányzati képviselő tisztségre, ez nem is történhetett volna másképp.

Döntöttek a Wesley iskola támogatásáról is, eszerint az önkormányzat 10 millió forint rendkívüli segélyt nyújt az iskolának. Mint arról korábban a Szegedi Nap-ban beszámoltunk, több tanár is felmondott, mert a bérek késve és nem teljes összeggel érkeznek meg a számlájukra a nehéz anyagi helyzetbe került Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban. A szülők is aggódnak az iskola helyzet miatt.

Tóth Károly, a Wesley támogatására javaslatot benyújtott képviselő név szerinti szavazást kért. A Fidesz-KDNP frakció tagjai már a vita során kifejtették, hogy nem tartják megalapozottnak a javaslatot, mert szerintük az iskola, illetve a fenntartója, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítványa nem gazdálkodik megfelelően, azaz nem a kormány hibája, hogy az iskola nehéz helyzetbe került. A név szerinti szavazás előtt a Fidesz és a KDNP frakció tagjai kivonultak az ülésről, a többség azonban megszavazta a javaslatot.

A költségvetés módosításával több szegedi önkormányzati intézmény többlettámogatásáról is döntöttek a képviselők. A Szegedi Nemzeti Színház kötelező feladatok és dologi kiadások fedezetére 120 millió forintos plusztámogatást kap a várostól. A színház azért került az idén nehéz pénzügyi helyzetbe, mert az  állami támogatását nem növelte a kormány, miközben a költségek nagymértékben növekedtek, és az alacsony bére miatt több munkatárs is távozott – erről már írtunk a Szegedi Napban.

Fotók: Frank Yvette – Szegedi Nap