Petőfi busz

A jövő héten érkezik Nyíregyházára a Petőfi Sándor múzeum-busz

Helyi hírek

Szeptember 1-től indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása, amely a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából jött létre. A múzeum-busz bejárja az országot, amely a költő múltjának meghatározó pillanatait mutatja be.

A tárlat nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás.

A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, mely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi: ilyen az édesapa Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait. Ezek a változatos módon elrejtett tartalmak önálló felfedezésre, kutatásra ösztönzik a látogatót, több érzékszervet is bevonva a tapasztalatszerzésbe. A kiállítás egységei önmagukban is értelmezhető, zárt egységeket alkotnak, amelyeket többféle narratívába fűznek össze a látogatókat és Petőfit egyaránt megszólító kérdések, az Úti jegyzetek Patkós Márton színművész által megszólaltatott sorai és a János vitéz fordulatai.

A Petőfi Sándor-emlékév végéig több mint 200 helyszínt látogat meg az utazókiállítás.

Menetrend:

2023. szeptember 9.      Sárrétudvari

2023. szeptember 10.    Hajdúböszörmény

2023. szeptember 12.    Debrecen

2023. szeptember 16.    Erdőd

2023. szeptember 17.    Nyíregyháza

2023. szeptember 20.    Nagykálló

2023. szeptember 21.    Balmazújváros

2023. szeptember 22.    Gyula