Gondola Zsolt Zoárd civil fórum debrecen

Bár debreceni Fidesz tagadta, a Civil Fórum elnöke továbbra is 20 ezer vendégmunkásról beszél

Helyi hírek

Az elsősorban debreceni és hajdúszoboszlói lakosok idegeit borzoló vendégmunkások ügyével kapcsolatban bírt szóra helyi és országos politikusokat az RTL Híradó.

A hajdúszoboszlói önkormányzat részéről Jónás Kálmán képviselő arról beszélt, hogy a mintegy kétszáz fő befogadására képes munkásszálló már mindenképp megépül a városban, de több ilyen nem lesz.

Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Egyesület elnöke – dacára annak, hogy a debreceni Fidesz-frakció hazugnak nevezte állítását – ismét arról beszélt, hogy húszezres “munkásszálló város” is felépülhet a főleg ázsiai dolgozóknak.

“Azért össze lesznek zárva, szűk területen lesz nagy embertömeg, az ő egészségügyi, közigazgatási, köztisztasági ellátásuk mind egy-egy kihívás, és erre nem kapunk semmilyen választ”

– sorolta a civil egyesület elnöke.

“Kis Kína épül Debrecenben?” 20 ezer fős munkásszálló miatt akadtak ki a civilek

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő megemlítette, 2017-ben indult a „Munkásszállások kialakítása” program, ennek keretében már több ezer férőhely létesült országszerte. Miközben kollégiumi férőhelyekből hatalmas hiány van.

Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy az ellenzéki párt úgynevezett „Magyar Kvóta” bevezetését javasolja. E szerint csak azok a cégek kaphatnának állami támogatást, ahol a dolgozók legalább 90 százaléka az Európai Gazdasági Térség állampolgára, tehát jellemzően magyar.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénél (VOSZ) viszont azt mondják, hogy vendégmunkások nélkül sok cég működésképtelen lenne, különösen az autóiparban. Csizmadia Gábor, a VOSZ szakértője azt mondta, vendégmunkások bevonásával az ezeknél a cégeknél dolgozó magyar munkaerő munkahelyét is bebiztosítják.