Közvilágítási lámpacsere Debrecen

Így spórol Debrecen a közvilágítás korszerűsítésével

Helyi hírek

Folytatódik a közvilágítási lámpák cseréje Debrecenben. A munkálatokról Papp Viktor, a debreceni Fidesz-KDNP frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót 2023. szeptember 1-jén.

Papp Viktor felidézte, hogy az energiahatékonysági intézkedések keretein belül idén május 9-én indult el a város közvilágítási korszerűsítésének programja.

Debrecen városában 25 ezer közvilágítási lámpatest működik, amelyek fogyasztása tavaly éves szinten 8,2 millió KWh volt. Nem titkolt szándékunk, hogy ezzel a közvilágítási korszerűsítéssel a károsanyag-kibocsátás csökkentésén túl a kiadásainkat is csökkentsük, hiszen egy korszerű megvilágító test kevesebb fogyasztása kevesebb költséggel is fog járni a jövőben. A 25 ezer lámpatestből ezen program keretében 6 ezer lámpatestet fogunk kicserélni, amelyre 1,6 milliárd forintot fordítunk. A hatályos energiaköltségekkel számolva ennek megtérülése három és fél évre tehető

– emelte ki Papp Viktor. Mint mondta, az I. ütem részeként kilenc helyszínen (utca, közterület) 832 lámpatest cseréje történt meg, amellyel már jelentős megtakarítást lehet elérni. 

Közvilágítási lámpacsere Debrecen

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy augusztus 14-én, a II. ütem részeként 11 helyszínen – köztük a sajtótájékoztató helyszínén, a Veres Péter utcán – indult meg a korszerűsítés, amely során 783 darab lámpatest cseréjét fogják végrehajtani, amely megközelítőleg 68 KWh beépített teljesítménycsökkenést fog elérni és ugyanennyi tonna szén-dioxid kibocsátás csökkentésével is fog járni. 

Alapvetően, ha összvárosi szinten nézzük, itt a beépített KW mennyiség az 2100 KW, amely a LED-csereprogram következtében várhatóan egyharmadával, 700 KW-al fog csökkenni, amely azt jelenti, hogy harmadával fogjuk csökkenteni a károsanyag kibocsátást is, amely az előzetes kalkulációk szerint 700 tonna/év károsanyag kibocsátás csökkenést is fog eredményezni

– részletezte Papp Viktor. 

Közvilágítási lámpacsere Debrecen

Kiemelte, a II. ütemben ezidáig már több mint 600 lámpatest cseréje történt meg, a hátralévő körülbelül 200 cseréje pedig az elkövetkezendő egy-két hétben fog megvalósulni. A korszerűsítést eddig elvégezték a Vámospércsi úton, a Bartók Béla úton, a Mester után, és a 35-ös számú főúton is, a munka pedig jelenleg folyamatban van a Veres Péter, a Faraktár, a Hunyadi és a Rákóczi utcákon. 

Mint mondta, a II. ütemben az Acsádi úton, a Kossuth utcán és a Burgundia utcán folytatódik a lámpák cseréje, amelynek köszönhetően a közterületek megvilágítása is korszerűbbé válik.  

A III. ütem előkészítése is folyamatban van és reményeink szerint pár héten belül el tud indulni. Ez a program is teljes mértékben illeszkedik abba a környezetpolitikába, amelyet a város meghirdetett, hiszen számos olyan zöld és fenntartható funkciót ellátó akciót kezdeményeztünk, amelyek azt a célt szolgálják, hogy Debrecen városa zöld és fenntartható legyen. Az energiahatékonyság növelésére már az elmúlt időszakban számos intézmény is energetikai korszerűsítést hajtott végre. Ha megnézzük a közintézményeink, óvodák, bölcsődék energetikai fejlesztését, már azzal is jelentős károsanyag kibocsátás csökkentést tudtunk elérni Debrecenben

– zárta gondolatait.

Elégséges mértékig csökkentik a közvilágítás fényét Debrecenben