Szúnyog

A szegediek nem adhatnak vért egy szúnyogok által terjesztett fertőzés miatt

Helyi hírek

Az ázsiai tigrisszúnyogok csípésével terjed a nyugat-nílusi vírus.

A fertőzés veszélye miatt a szegedieken kívül nem adhatnak vért azok sem, akik egy napnál többet voltak a városban, továbbá a budapesti XVI., illetve XXII. kerületben élők sem. Erről az RTL Klub híradója számolt be az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatója alapján.

Ezzel szemben a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete azt írta a Szeged365.hu-nak, hogy mégis lehet vért adni Szegeden, csak azokat zárják ki 30 napra a véradásból, akik tigrisszúnyog-csípést tapasztaltak.

Kurucz Kornélia biológus azonban azt mondta az RTL-nek, hogy a közönséges szúnyog is képes terjeszteni nyugat-nílusi láz kórokozóját. Ez a betegség a biológus szerint augusztus végén, szeptember elején terjed a leginkább. A fertőzés a legtöbb embernek nem okoz panaszokat, de az esetek 20 százalékában agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is előállhat.

Az ázsiai tigrisszúnyogok miatt a vírus kockázata már évek óta jelen van hazánkban, de nem kiemelkedően veszélyes: átlagosan minden 4-5 ezer fertőzésre jut egy agyvelő- vagy agyhártyagyulladás, miközben a fertőzöttek negyede csak influenza-szerű tünetekkel fordult orvoshoz.

Többféle új betegséget is terjeszthetnek a szúnyogok

Az elmúlt tizenöt év során újfajta szúnyogok települtek Magyarországra. Ezekből három fajta, az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog többféle, az emberre veszélyes kórokozót terjeszthet. Különféle trópusi betegségek eddig kevés esetben fordultak elő hazánkban, de minden évben felbukkannak Magyarországon a hazipatika.com elemzése szerint.

A szunyogmonitor.hu oldalon részletesen lehet olvasni a távolról érkezett szúnyogok terjedéséről, és a hazánkban ma még ritka trópusi betegségek előfordulásáról. Az ázsiai tigrisszúnyog a nemzetközi vizsgálatok szerint már egész Dél-Európában elterjedt, nálunk Zala és Somogy területén is megtelepedett, és Baranyában is megjelent.

A Szegeden és környékén már évek óta jelenlévő, szintén szúnyogcsípéssel terjedő szívférgesség a kutyákat és más emlősállatokat veszélyezteti, de a fertőzések esetszámairól nincs elérhető pontos adat.