Újra rotyog majd a halászlé az óriásbográcsban

Gasztro Helyi hírek

Szeptember első három napján tartják Szegeden a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált.

A jól bevált programokkal várják a halételek kedvelőit és a kellemes szórakozásra vágyókat a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra. A Huszár Mátyás rakpartot az előkészületek miatt már augusztus 31-én, csütörtökön délelőtt lezárják.

A hivatalos megnyitó pénteken 15 órakor lesz. A halételek mellett zenés programok, továbbá kézművesek kirakodóvására, borászok és sörfőzők is várják három napon át a vendégeket.
Szombaton tartják az Újszegedi Partfürdőn a szintén hagyományos Halfőző Családi Napot, ahol mindenki a saját bográcsában alkothatja meg a kedvenc ételét, és azzal benevezhet a Halfőző Érdemrend elnyerésére. Szombaton úsztatják majd a gumikacsákat a Partfürdőnél, a Rotary szervezői délután kettőkor indítják a Classic Grill VIII. Rotary Jótékonysági Gumikacsa Versenyt.

A hagyományokhoz híven ismét felállítják a két óriásbográcsot, a kisebb, 1500 literesben már pénteken főzik a halászlevet. A nagyobbik, 3500 literes edényt pedig a másik két napon töltik meg, ehhez szombaton délelőtt most is ejtőernyős boszorkány hozza majd a paprikát.

“Amikor 26 éve elkezdtük, akkor nem is reméltük azt, hogy ilyen hosszú ideig működik és közkedvelt lesz ez a fesztivál” – mondta a beharangozó sajtótájékoztatón Frank Sándor, a rendezvény főszervezője, Venesz-díjas mesterszakács.

A halfesztivál terve 1997-ben merült fel Frank Sándor és munkatársai körében, az elsőt is abban az évben tartották meg szeptemberben. 2020-ban és 2021-ben a koronavírus járvány miatt nem lehetett nagy tömegeket vonzó rendezvényeket szervezni, emiatt elmaradt a halételek kedvelőinek szegedi ünnepe.

Frank Sándor a Szegedi Nap kérdésére a költségekről is beszélt, amelyek az utóbbi években folyamatosan növekedtek a vendéglátásban is. A fesztivál sajátossága, hogy a rakparton áramot és vizet kell biztosítani a kitelepülő éttermeknek, a rendezvény után pedig nagytakarítás következik majd, így a bérleti díjak a szervezők kiadásainak mintegy a felét fedezik, a többit meg kell termelni az eladott ételből-italból.

A Halfesztivál a város egyik legtöbb vendéget vonzó gasztronómiai rendezvénye – válaszolta a Szegedi Napnak Ács Szilvia, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

“Az egy napra érkezők és a városban hosszabb ideig maradók, Szeged környékéről és  messzebbről is jönnek ilyenkor.”

A szeptember 1. péntek délutántól szeptember 3. vasárnap estig tartó Nemzetközi Tiszai Halfesztivál részletes programját a weboldalán lehet megnézni.

Fotó: Frank Yvette – Szegedi Nap