Esővízgyűjtő Papp László CATL

Megtanítják a debrecenieket, hogyan takarékoskodjanak az esővízzel

Helyi hírek

Debrecen önkormányzata 2023 őszén számos partnerrel együttműködésben életre hívja A víz a közös kincsünk elnevezésű kampányt, amelynek célja a lakosság figyelmének felhívása az esővízgyűjtés fontosságára. A részletek iránt máris érdeklődhetnek az érintett debreceni városrészek lakói – közölte az önkormányzat.

A kezdeményezésről sajtótájékoztató keretében számolt be Papp László, Debrecen polgármestere, Balázs Ákos alpolgármester, Pósán László országgyűlési képviselő és Gorján Ferenc, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója 2023. augusztus 23-án a Kerekestelepen.

Amint azt Papp László elmondta, egy a déli városrészt érintő új, rendkívül jövőbe mutató és a fenntarthatóság témakörében mindenképpen kiemelésre méltó új akció kezdődik most. Debrecen városa az elmúlt években új alapokra helyezte környezetpolitikáját, s számos innovatív megoldás született ennek keretében. Elindult a régóta várt Civaqua-program, amely a város természetvédelmi területeinek a vízellátását, a város felszíni vízrendszerének javítását tűzte ki célul. Zajlik a 10 ezer fát Debrecenbe elnevezésű akció is, amely a város zöldterületeinek gyarapítását célozza. Véderdősítési program is indult. Intézmények energetikai felújítása valósult meg, s napelempark üzembe helyezésére is sor került az elmúlt esztendőben.

A most induló, A víz a közös kincsünk elnevezésű program kapcsán a polgármester elmondta, hogy ha 2 óra alatt 20 milliméter csapadék esik a városban, akkor összesen 400 ezer köbméternyi esővizet jelent. E mennyiség nagy részét a csatornarendszeren keresztül kivezetjük a városból. A jövő ugyanakkor az lenne, hogy ezt a csapadékvíz-mennyiséget próbáljuk meg megtartani. Papp László elmondta, hogy próbaképpen a Nagyerdőn már van olyan több tíz köbméteres esővízgyűjtő ciszterna, melyből többet is szeretnének a város területén kialakítani. Ezek szükség esetén öntözővizet szolgáltatnának.

Ezeknek a vízgyűjtőknek a „kistestvérei” lehetnek A víz a közös kincsünk elnevezésű próbaprojekt keretében a déli városrészben élő érdeklődő igénylőknek eljuttatandó, egyenként 300 literes űrtartalmú, zárt rendszerű esővízgyűjtő hordók. Jelenleg összesen 485 hordó áll rendelkezésre, melyekből 300-at saját forrásból az önkormányzat vásárolt meg, 185-öt pedig támogató cégek jóvoltából tudott beszerezni a város. A támogató vállalkozások a CATL, amely 100 esővízgyűjtő hordó adományozását vállalta, továbbá a Halms Hungary Kft., a Synergy Construction Hungary Kft., a Krones Hungary Kft., és a FISS Automatika Kft. Így összesen 485 esővízgyűjtő hordót tud a város az Epreskertben, a Tégláskertben és a Kerekestelepen élő igénylők számára biztosítani. Amennyiben az igények száma meghaladja majd a rendelkezésre álló mennyiséget, úgy várólistát fognak kialakítani, mert a cél az, hogy ez az akció folytatódjon, az ingatlanokon keletkező csapadékvíz összegyűjthető, s öntözésre felhasználható legyen.

Balázs Ákos alpolgármester hangsúlyozta, hogy az elmúlt években a város vezetése cselekvő és kezdeményező magatartással próbálja szolgálni a környezetvédelem ügyét. S ezt nem egyedül teszi, hanem próbálja bevonni a városban működő cégeket, vállalkozásokat, közösségeket, magánembereket is. A Fenntartható Debrecen Díjjal azokat a cégeket ismeri el a város melyek maguk is környezettudatos módon működnek, s támogatják a környezetvédelmet. A Future of Debrecen mozgalom segítségével pedig a debrecenieket szeretné az önkormányzat minél több olyan közös ügybe bevonni, ahol maguk is kipróbálhatják, milyen az, amikor otthon, a saját környezetükben, a családjukban tudják a környezetvédelmet szolgáló megoldásokat alkalmazni.

Balázs Ákos alpolgármester
Balázs Ákos

Balázs Ákos elmondta, hogy A víz a közös kincsünk elnevezésű programról, az esővízgyűjtő hordók igénylésének részleteiről az érdeklődők a https://futureofdebrecen.hu/esoviz internetes oldalon kaphatnak részletes információkat. Itt térképen nézhetik meg, hogy mely utcákból lehet igényeket benyújtani, kitölthetik és elküldhetik az igénylőlapot, és rövid videófilmek segítségével sok mindent megtudhatnak az esővízgyűjtés hasznosságáról, az esővízgyűjtő hordókról, tartozékaikról (magasító, bekötőelem a csatornába), s azok felszereléséről is. A regisztrálók e-mailben fognak választ kapni arról, sikeres volt-e az igénylésük, s hogy hol és mikor tudják majd átvenni az esővízgyűjtő hordókat. Regisztrálni a mai naptól, 2023. augusztus 23-tól szeptember 6-án 12.00 óráig lehet. A hordókat várhatóan szeptember második felében lehet majd átvenni. Balázs Ákos jelezte, hogy a jövőben a város szeretne a lakosság bevonásával, csapadékmérő edények kiosztásával egy csapadékmennyiség-figyelő hálózatot is kiépíteni, majd egyre több ehhez hasonló programot indítani.

Pósán László országgyűlési képviselő szerint a most induló, A víz a közös kincsünk program nagyon jól kifejezi azt, ami Debrecennek a szíve-lelke. Nevezetesen azt, hogyan lehet a múlt tudását, értékeit és a napjaink fejlődését jól összekapcsolni. A csapadékvíz gyűjtése, évszázadokon keresztül teljesen megszokott dolog volt az emberek hétköznapi életében: a mi nagyszüleink még esővízben mostak. Ez a gyakorlat már a múlté. Az esővizet azonban, ugyanúgy, mint rég, ma is fel lehet használni öntözésre. Debrecen ezt a régi tudást ötvözi most a modern megoldásokkal, s ha a város ezt a jövőben is sikerrel teszi, akkor Debrecennek az a sajátossága, ami évszázadokon keresztül megadta értékét és egyediségét, az fenn is fog maradni.

Pósán László
Pósán László

Gorján Ferenc, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója szavai szerint a települések, különösen nagyvárosok víziközmű-rendszerének tervezésénél az elmúlt évtizedekben elsősorban a vízkár-elhárításra helyezték a hangsúlyt: arra, hogy minél gyorsabban, minél rövidebb idő alatt lehessen elvezetni a csapadékvizeket. Változik a klíma és változnak a vízigények is, s erre egyre érzékenyebbek az emberek és a döntéshozók is. Így a csapadékvízzel kapcsolatban is annak elvezetésével szemben egyre inkább a csapadékvízzel való gazdálkodásra kerül a hangsúly. A csapadékvíz minél hatékonyabb módon való megtartása energiamegtakarítást is eredményez, hiszen ha a csatornákba kisebb vízmennyiség kerül, kevesebb átemelő szivattyút kell működtetni, s kisebb vízmennyiség esetén a kiöntések kockázata is csökken. A vezérigazgató szerint A víz a közös kincsünk kezdeményezés üdvözlendő, s nagyon jó utat mutat a fenntartható vízgazdálkodás és településüzemeltetés felé, így más települések számára is követendő példa lehet.

Gorján Ferenc
Gorján Ferenc

Az esemény keretében Papp László polgármester elismerő oklevelet adott át a már említett, a projektet támogató, illetve ahhoz szakmai segítséget nyújtó cégek – a Debreceni Vízmű Zrt. és az EDC Debrecen Nonprofit Kft. – jelen lévő képviselőinek.