Pinczés Sándor diffúz köd Balmazújváros

7100 fényévre található csillagködöt fényképeztek Balmazújvárosból

Helyi hírek
Az elmúlt napok derült időjárását kihasználva Pinczés Sándor, a Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klub tagja lencsevégre kapta a 7100 fényév távolságra lévő Buborék-ködöt, más néven Caldwell 11 diffúz ködöt a Cassiopeia csillagképben.

Az egyesület tájékoztatása szerint Sándor távcsöve és CCD kamerája a fotó elkészítéséhez 2023. augusztus 10-13. között 3 éjszakán keresztül gyűjtötte a fényt. A fénykép elkészítéséhez összesen 9,5 óra expozíciós időre volt szükség.
A ködösség központjában a Napunknál körülbelül negyvenszer nagyobb tömegű szuperóriás található. Az óriás csillag szele hihetetlen erővel fújja szét a körülötte található csillagközi anyagot, ami részben a csillag által kidobott anyag. A csillag nagy energiájú sugárzása világításra gerjeszti az őt körülvevő hidrogénből álló gázfelhőt, ami 656,2 nm-es H-alfa vonal hullámhosszán nagyon erősen sugároz. Ennek tudható be a képen látható vöröses szín. A ködösség közepén látszódó buborék 7 millió km/h-s sebességgel tágul. Központi csillaga valószínűleg néhány millió éven belül szupernóvaként fogja végezni – részletezte közleményében a csillagászati egyesület.
Adatok
Átmérő: 6 fényév (5,67·1016 m).
Távcső: 200/1000 Newton (mod)
Kamera: ASI 585 MC (mod)
Szűrő: IDAS LPS-D2
Exp: 9.5 óra Gain: 256
Mechanika: SW HEQ5 Pro Goto (mod)
Vezetés: PHD2
Feldolgozás: DSS, Pixinsight, Photoshop
Hely: Balmazújváros
Idő: 2023.08.10-13.

Kapcsolódó:

Így néz ki Balmazújvárosból a Földtől 12 millió fényévre lévő Szivar-galaxis