Szeged, takarítógép, utcai takarítás, önkormányzat, Binszki József, Makrai László, Dugonics tér

Új zöld takarítógép dolgozik Szegeden

Helyi hírek

Az elmúlt öt évben öt takarítógépet szerzett be az önkormányzat összesen kétszázötven millió forint értékben: ebből három seprőgép, tavasszal speciális porszívógép érkezett, és most egy új, zöld takarítógép.

Száz százalékban vegyszermentes és sokrétűen alkalmazható takarítógépet vásárolt az önkormányzat a Zöld város programba illeszkedően, amely az országban is egyedülálló technológia. Angliai cég bejegyzett szabadalma alapján gyártották, minden felületen és időjárási körülmény mellett, egész évben használható. Gyomirtás mellett nagy (85 bar) nyomású tisztításra és fertőtlenítésre is alkalmazható. Ötvözi a forró víz, sőt gőz magasnyomású erejét a mélytisztító, illetve antiszeptikus hatásával. Nem vegyszert használ a felületeken, hanem biológiailag semleges, növényi olajakat tartalmazókeveréket, amitől hab képződik és az hosszabb ideig tartja a felületen a hőt. A berendezés bio minősítéssel rendelkezik.

A takarítógép 780 literes tankját a környezetgazdálkodás telepén töltik fel vízzel, a berendezés vízmelegítője forralja fel úgy, hogy a szórófejen keresztül 98 fokos vízgőzt juttasson ki. Mellette a gyomtalanításhoz, illetve tisztításhoz szükséges növényiolaj-keverékeket helyezik el, azokat kapcsolókkal lehet kiválasztani és a szükséges funkció szerint a vízzel keverni. A takarítógép felülettől függően 4-600 négyzetméter szilárd burkolatot képes feltakarítani.

A berendezéshez három különböző szórófejet vásárolt a környezetgazdálkodás,amelyek járdára, díszburkolatra, homokra, gyöngykavicsra is alkalmasak. Ezáltal rágógumit, graffitit is el lehet távolítani a burkolatról. Nem csak a belvárosban, hanem játszótereken is alkalmazzák, mert vegyszermentesen takarít. A berendezés és a hordozó kisteherautó együtt bruttó 22 millió forintba került. A tapasztalatok alapján várható a géppark további bővítése. A Magyarországon elérhető legkisebb teherautót választották ki hozzá, amivel mindenhová eltudják juttatni. Azért dízel üzemű járművet, mert az elektromosüzemű nem bírná el ezt a terhelést.

Fotók: Frank Yvette