Villámcsapás

Narancs figyelmeztetés Hajdú-Biharra: heves zivatarok és nagyméretű jég érkezhet

Helyi hírek

Nyugat felől hullámzó frontrendszer éri el térségünket, amely csak lassan mozdul kelet, délkelet felé – figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Péntek reggelig, kora délelőttig elsősorban az ország északnyugati felén képződnek zivatarok, amelyek fő kísérőjelensége a felhőszakadás ( 25-50 mm) lesz. A zivatarokhoz erős vagy viharos széllökés (45-65 km/h) és minimális eséllyel jégeső (< 1-2 cm) is társulhat. Reggelig a délkeleti országrészben jóval kisebb a csapadék esélye.

Pénteken átmeneti szünetet követően a késő délutáni óráktól elsősorban az Alföldön és az északkeleti tájakon számíthatunk zivatarokra, amelyekhez viharos széllökés (60-90 km/h), jégeső (2-5 cm) és felhőszakadás (25-50, néhol > 50 mm) társulhat. Heves zivatar is kialakulhat, amelyet károkozó szélroham (> 90 km/h) és akár 5 cm feletti jég kísérhet.

Péntek estétől délnyugat felől kiterjedt zivataros rendszer érkezik, amelyhez a felhőszakadás (30-60, helyenként > 60 mm) mellett főként az éjszaka első felében a már említett heves kísérőjelenségek is társulhatnak.

A meteorológiai szolgálat péntekre számos megyére – így Hajdú-Biharra is – másodfokú (narancssárga) veszélyjelzést adott ki a heves zivatarok veszélye miatt.