Szeged, Szegedi Szabadtéri Játékok, Ezeregy éjszaka, próba, kultura, színház

Jövő héten tartják az Ezeregy éjszaka musical ősbemutatóját a szegedi Dóm téren

Helyi hírek

Augusztus 11-én tartják Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István új world musicalje, az Ezeregy éjszaka ősbemutatóját a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Dóm téren.

Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója az első szegedi összpróbán elmondta, hogy a fesztivál a Pesti Magyar Színházzal együtt állítja színpadra az előadást, melyet hat estén láthat majd a közönség. A musical a csaknem kétezer éves történetfolyam legizgalmasabb arab, perzsa, indiai és kínai elemeiből építkezik. Kerettörténetében Sahriár király szerelmi bánattól szenved, míg elé nem vezetik a rabnő Seherezádét, aki – hogy életét mentse – példázatos történetbe kezd. Ebben megelevenednek a mesés kelet legendás figurái, Harún, a naiv királyfi, Jázmin, a meseszép hercegnő, Ali, az agyafúrt tolvaj, a gonosz Dzsáfár és a nagydumás Dzsinn.
Juronics Tamás rendező, koreográfus kifejtette, hogy a szerzők hosszú évek óta dolgoznak a darabon, és komoly munka áll a mögött is, hogy a Dóm teret választották ki az ősbemutató helyszínéül.

Szeged, Szegedi Szabadtéri Játékok, Ezeregy éjszaka, próba, kultura, színház

A művész különleges, izgalmas feladatnak tartja az ősbemutató rendezését, ugyanakkor komoly felelősségnek is, hiszen néhány este alatt mintegy 24 ezer néző látja majd az előadásokat. Mint mondta, Bujdosó Nóra díszlet- és jelmeztervezővel már hosszú ideje dolgoznak a darab látványvilágának megteremtésén. A színpadon számos reális és stilizált táj jelenik majd meg, amelyeket LED-falak, animációk és létező közeli-keleti építmények ihlette, félkupolás, cikkelyekre oszló díszletek keltenek életre, számos ötletes játéklehetőséget rejtve, és kihasználva az ország legnagyobb színpadának adottságait.

Szeged, Szegedi Szabadtéri Játékok, Ezeregy éjszaka, próba, kultura, színház, Stohl András

Juronics Tamás elmondta: az Ezeregy éjszaka olyan többrétegű történet, melyben a jó és a rossz harcából a gyerekek és a felnőttek is megtalálják a nekik szóló igazságot. Elmondta, az előadás részpróbái már már egy hete folynak Szegeden, külön szekciókban gyakoroltak a táncosok, a statiszták, a színészek, az elkövetkező napokban pedig a részletek összecsiszolása folyik majd a szegedi Nagyszínházban. A stáb végül a premier előtt hat napot próbál a Dóm téren, ahol a táncművész – ahogy fogalmazott – otthon érzi magát: első darabját húsz éve koreografálta ott, tavaly pedig a Traviatát állította színpadra a fesztiválon.