Az LMP ellenzi Nyíregyházán a kínai akkumulátorgyár felépítését

Helyi hírek

Az LMP nem támogatja az új akkumulátorgyár megépítését Nyíregyházán, és úgy gondolja, hogy az új beruházásnál a helyi embereket is meg kell megkérdezni arról, hogy akarnak-e ilyen gyár mellett élni vagy sem.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke pénteki nyíregyházi sajtótájékoztatóján a kínai Sunwoda csütörtökön bejelentett 580 milliárd forint értékű gyárberuházásával kapcsolatban arról beszélt, több reprezentatív közvélemény-kutatás eredménye szerint Magyarországon a lakosság kétharmada nem akar új akkumulátorgyárat. Itthon már van elég gyár, amely a hazai igényeket ki tudja elégíteni, a “plusz” üzemek termékeit azonban nemzetközi piacon értékesítenék, így nem a hazai környezet tisztulásához járulnának hozzá – fogalmazott a politikus.

Kitért arra, az akkumulátorgyártás az e-mobilitás egyik legszennyezőbb ága, az ilyen üzemek víz- és energiaigényesek, valamint hatalmas a területigényük. Ezeket a természetes erőforrásokat a klímaváltozás gyorsulása miatt inkább a mezőgazdaságban kellene hasznosítani – mondta Schmuck Erzsébet. Babosi György, a Szövetségben Nyíregyházáért frakció momentumos önkormányzati képviselője a tájékoztatón arról beszélt, pártja azt szeretné megtudni, hogy az önkormányzat milyen garanciákat vár el a kínai beruházótól a környezetvédelemmel kapcsolatban. Megkérdeznék a nyíregyháziakat még a szerződés aláírása előtt arról, hogy szeretnék-e ezt a gyárat, illetve szeretnék elérni, hogy a lakosság minden felvilágosítást megkapjon a gyár működéséről – mondta.