Szeged, XLII. Nyári Tárlat, Reök palota, kultura, kiállítás, díjátadó

Díjátadóval zárult le a XLII. Nyári Tárlat Szegeden

Helyi hírek Kultúra Ország

Ünnepélyes díjátadással zárult a XLII. Nyári Tárlat a REÖK-ben. A kiállítás Finisszázsán a kétévente visszatérő seregszemle zsűrije idén Hollai Krisztina, Kovács Johanna, Popovics Lőrinc és Sárkány Győző képzőművészeket díjazta a több, mint 120 kiállító alkotó közül.

Széleskörű érdeklődés mellett adták át a XLII. Nyári Tárlat díjait július 21-én, pénteken. Kiállító alkotók, a sajtó képviselői, művészetkedvelő szegediek sokasága volt kíváncsi arra, hogyan zárul a szegedi nyár egyik legrangosabb kulturális eseménye a Reök-palotában. A díjátadóval egybekötött Finisszázson zenés produkció emelte az ünnepi hangulatot: Balogh Sára ének- és Czingel Sándor zongoraművész Gluck Orfeusz és Eurüdiké, valamint Bizet Carmen című operájából adtak elő egy-egy részletet az egybegyűlteknek.

A 2023-ban negyvenkettedik alkalommal megrendezett Nyári Tárlat a képzőművészet különböző ágazataiból sorakoztat fel műveket, pillanatnyi keresztmetszetként szolgálva a kortárs alkotói irányzatok helyzetéről. Minden két évben számos feltörekvő és beérkezett művész méretteti meg magát a seregszemlén; idén a meghívott prominens alkotók művei mellett több, mint 700 pályázat érkezett szabadbeadásos rendszerben, amelyek közül csaknem 130 alkotást választott ki a Tárlat zsűrije.

A kiállítási anyag színvonalas darabjai közül ezúttal négy alkotást emelt ki a szakértőkből álló testület: Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora, Rényi Krisztina festő-, grafikusművész, illusztrátor és Tuzson-Berczeli Péter festőművész.

Az átadóünnepélyen a zsűri elnöke, Dr. Nátyi Róbert köszönettel emelte ki a díjakat felajánló intézmények szerepét. Úgy fogalmazott, a képzőművészet viszonylag alacsony finanszírozhatóságú ágazatában különös jelentőséggel bír a pártoló szervezetek nagylelkűsége, amely lehetővé teszi, hogy a legjobbak közül is legjobbnak ítélt művek készítői méltó díjazásban részesülhessenek.

Hozzátette, nem pusztán anyagi, hanem művészeti szempontból is elengedhetetlen funkcióval rendelkezik egy-egy hasonló esemény, egy-egy díj. Hiszen a képzőművészetben – szemben például az előadóművészeti műfajokkal – az alkotó és közönsége között nem jellemző az azonnali, közvetlen visszajelzés.

Így a seregszemlék, csoportos kiállítások alkalmával átadott kitüntetések fontos megerősítést jelentenek a művészek számára.

Köszöntő, összegző gondolatai után a REÖK vezető kurátora kezdte meg, majd ő is zárta a díjátadók sorát. A Hunguest Hotel Forrás díját Hollai Krisztina, a Kulturális és Innovációs Minisztérium díját pedig Sárkány Győző képzőművésznek nyújtotta át Kehely No. 5. illetve Organizáció című alkotásaikért.

A Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzatának díját a Közgyűlés alelnöke, Dr. Polner Eörs adta át. Díjazottja Kovács Johanna, Az emlékezet hanyatlása című mű alkotója. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának díját Popovics Lőrinc nyerte el Napfogyatkozás és Szegedi Vénusz című munkáiért. A kitüntetést Koromné Fenyvesi Rózsa önkormányzati képviselő, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság tagja adta át az elismert, szegedi szobrászművésznek.

A díjátadók egy emberként gratuláltak a zsűri által kiválasztott díjazottaknak és a Nyári Tárlat valamennyi alkotójának. Az érdeklődők a rendezvényt követően még két napig tekinthették meg a kiállítást a REÖK-ben.

Fotók: Frank Yvette