Szeged, Szegedi Szabadtéri Játékok, Holdvilágos éjszakán, operett, opera, gála, Dóm tér, kultura

A Holdvilágos éjszaka fotós főpróbáján jártunk a Dóm téren

Helyi hírek Kultúra Ország

Cser Ádám karmesterrel, Rácz Rita, Ádám Zsuzsanna, Haja Zsolt és Vadász Zsolt vendégszereplésével és a Szegedi Nemzeti Színház Operatagozatával érkezik a Szabadtéri Játékok operett-opera gálája július 7-én, Barnák László főigazgató rendezésében. A fotós főpróbán jártunk.

A Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója, Cser Ádám vezényli majd a Szegedi Szimfonikus Zenekart a Holdvilágos éjszakán című esten, aki különös örömmel fogadta el Barnák László főigazgató felkérését, hiszen a napfény városában töltötte gyermek- és fiatalkora egy részét.

Cser Ádám a Szegedi Tudományegyetemen kezdte felsőfokú zenei tanulmányait, alapító tagja, vezetője volt a Victoria kamarakórusnak majd a kamarazenekarnak is. A Szegedi Nemzeti Színházban és a Szabadtéri Játékokon korábban karmester-asszisztensként és korrepetitorként működött közre, ám ezúttal vezető alkotóként, karmesterként felügyeli a Holdvilágos éjszakán színpadra állítását.

A produkcióban részt vesz a Szegedi Szimfonikusok mellett a Szegedi Nemzeti Színház népszerű Tánckara, Énekkara, és Operatagozatának kiváló énekesei is, valamint néhány vendégművész, akik közül többen maguk is kötődnek Szeged városához. A szegedi közönség olyan kedvencei, mint Vajda Júlia, Kónya Krisztina, Máthé Beáta, Horák Renáta, Dobrotka Szilvia, Szélpál Szilveszter, Tötös Roland énekművészek mellett így színpadra lép Rácz Rita és Haja Zsolt is.

A Holdvilágos éjszakán szólistái között Ádám Zsuzsanna is visszatér a Szegedi Szabadtéri Játékokra. A fiatal drámai szoprán 2018-ban a Szegedi Nemzeti Színház Ernanijában mutatkozott be, majd a következő évadokban olyan főbb szerepeket alakíthatott a Dóm téren, mint a Rigoletto Maddalenája, majd az Aida címszerepe. A kitűnő operai tehetségekhez végezetül egy elsősorban operettszerepeiről ismert művész, Vadász Zsolt is csatlakozik, aki a Budapesti Operettszínház mellett az ország számos dalszínházában, világszerte jeles zenés színpadokon énekli Strauss, Lehár, Kálmán mellett Puccini, Mascagni, Mozart legnépszerűbb áriáit.

A kiváló művészek gondoskodnak tehát a Holdvilágos éjszakán hangulatáról.

Lesz Parasztbecsület, Verditől a Trubadúr, Puccini-részletek a Bohéméletből és a Turandotból. Egy kis Bizet nem maradhat el, sem Bernstein és Rossini.

Az operett-felvonásban nagyobb szerepet kap a Tánckar – Hajdu Anita tánckarvezető csodás koreográfiájával – , az Énekkar, és kifejezetten ismert és nagyon kedvelt tételek szerepelnek majd A denevérből, a Maricából, a Csárdáskirálynőből, A víg özvegyből. A karmester hisz abban, hogy a szakma tapasztalt képviselői által, szívvel-lélekkel összeállított és előadott műsor olyan ízelítőt nyújthat a nagy múltra visszatekintő zenés színpadi műfajokból, amely tartalmas program lehet bárki számára.

Fotók: Frank Yvette