Debrecen, Fórum, bevásárló központ, áruház

Civilek: nem kell több pláza Debrecenbe, a Fórum se terjeszkedjen tovább!

Helyi hírek

A legutóbbi közgyűlésen a város vezetése arra tett javaslatot, hogy a Fórum bevásárlóközpont tovább  bővüljön a Csapó utca irányába, ingatlancserékkel biztosítva a beruházó részére a megfelelő területet – emlékeztetett a Civil Fórum Debrecen. Ezen előterjesztést a Fidesz frakció egységesen támogatta, így Debrecen belvárosában tovább növekszik a plázák  száma. 

A Civil Fórum Debrecen közleménye szerint képviselői nem támogatták az előterjesztést, tekintettel arra, hogy Debrecen hagyományos bevásárlóutcája a Piac utca, ahol sok helyi kiskereskedő, szolgáltató szeretne működni, valamint ezen ingatlanok döntő többsége az önkormányzat, valamint a Cívis Ház Zrt. tulajdonában vannak.

Ebből egyértelműen következik, hogy a város saját magának teremt konkurenciát, nehezebb helyzetbe hozza saját városi cégét, mivel egyértelmű tapasztalat, hogy a Fórum elvonja a vásárlóerőt a Piac utcáról. Semmilyen gazdasági elemzés nem került a Közgyűlés elé, amely indokolta volna a plázafejlesztést, miközben a Piac utcán a helyi kiskereskedők és szolgáltatók egyre nehezebben tudják fenntartani vállalkozásaikat

– írják.

A civilek szerint a gazdasági szempontokon túl egyben ez egy értékválasztás is, hiszen “egyrészről mi, debreceniek szeretnénk  visszaadni a Piac utca hagyományait, hogy újra érdemes legyen a debrecenieknek „korzózni a főutcánkon“.  Értékválasztás szerintük a tekintetben is, hogy védem-e saját kiskereskedő és szolgáltató polgárainkat, különböző  kedvezményekkel és fejlesztésekkel vonzóbbá tesszük belváros ezen méltatlanul elhanyagolt részét. 

A Civil Fórum Debrecen Egyesület egyértelműen a debreceniek mellett áll és helytelennek tartjuk további  plázák belvárosi terjeszkedésének elősegítését. Ugyanakkor a képviseleti feladatunk mellett teret kívánunk  adni azon érintetetteknek is, akik véleményüket kívánják elmondani

– közölte a szervezet.