Szeged, PICK, szalámi, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Íz- Emlék- Képek, kiállítás, Reök palota, művészet, kultura

Íz-Emlék-Képek Szegeden, a Reök palota előtti téren

Gazdaság Helyi hírek Kultúra Ország

A Pick, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) Íz-Emlék-Képek címmel nyitott kiállítást pénteken Szegeden a Reök palota előtti téren.

Kirándulás az erdőben, biciklitúra a Balaton körül, nyári tábor az osztálytársakkal… – hosszan lehetne még sorolni, milyen élethelyzetekben fogyasztjuk az immár több mint 150 éves múlttal rendelkező Pick szalámikat. Az ikonikus márka olyan termékeket hozott létre, amelyek generációk óta az életünk, a kultúránk, a nemzeti önazonosságunk és a kollektív élményeink részei.

Annak érdekében, hogy mindezeket a hangulatokat vizuálisan is szemléltessük és a nagyközönséggel is megosszuk, együttműködésre léptek a MOME volt és jelenlegi hallgatóival, hogy egyedi grafikai alkotásokon keresztül vessék “vászonra” saját ízemlékeiket. Az alkotásokból készült, nagy sikerű budapesti kiállítás júliusban utolsó napján Pick szülővárosába érkezett, és egy hónapon keresztül a szegediek és a városba látogatók napjait is színesebbé teszi.

A „Generációink szalámis emlékei” témájú kiállításon lehetőség nyílik a művészet látószögén keresztül értelmezni egy ikonikus élelmiszer és az emlékeink kapcsolatát. Ráadásul az alkotók is több generációt képviselnek, ezzel is hangsúlyozva a két márka időtállóságát: mind a PICK, mind a MOME közel másfél évszázada építenek a magas minőségre, illetve a klasszikus értékek és az innováció kettősségére. Akárcsak a REÖK, amely Európa egyik egyedülálló szecessziós épületében egyszerre a múlt kimagasló művészeti törekvéseinek örököse, kortárs képtárként és Összművészeti Központként pedig napjaink egyik legizgalmasabb kulturális centruma a régiónak.

Szalámis emlékeink – PICK inspirálta műveket mutatnak be a MOME grafikusai

A tárlatnyitón házigazdaként a Barnák László, a REÖK-öt is működtető színház főigazgatója köszöntötte a megjelenteket és rövid beszédében megköszönte, hogy a téli színházi bezárás időszakában a Pick Zrt. biztosított helyet a Hegedűs a háztetőn próbáihoz.

Takács István, Bonafarm Zrt. operációs vezérigazgató-helyettese beszélt az alapító Pick Márkról és arról, hogy Tisza Lajos körúti bérelt helyiség után egészen 1900-ig a szegedi Margit – ma Gutenberg – utcai szalámikészítő üzemben folyt a gyártás. Innen mentek a Maros utcába, majd az 1970-es évek végére az új szalámigyárat építettek a Szabadkai úton. Takács István elmondta, jó a kapcsolatuk a várossal, a Pick ma is Szeged egyik legnagyobb munkaadója és adófizetője.

A megnyitón a tárlat művészeti vonatkozásait Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora elemezte. A „Generációink szalámis emlékei” a Reök-palota előtt, a Magyar Ede téren tekinthetők meg egészen július utolsó napjáig – a kiállítás ingyenes.

Fotók: Frank Yvette