Nyolcvan új munkahelyet teremt a nyírbátori Unilever új gyára

Helyi hírek

Már az idei első hat hónapban több beruházás érkezett Magyarországra, mint a tavalyi rekordév egészében, így jó esély van a 2022-es adatok duplázására – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Nyírbátorban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Unilever Magyarország Kft. üzemátadásán arról számolt be, hogy 23 milliárd forint értékű beruházással bővítik a tisztítószer-üzem kapacitását, és nyolcvan új munkahelyet hoznak létre, miközben az utóbbi években komoly kihívásokkal kellett szembenézni, miután rövid időn belül kétszer is teljesen is a feje tetejére állt a világgazdaság.

“Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a világgazdaságnak a fekete éveit éljük. Ezt mutatja az a tény is, hogy Európában a tavalyi esztendőben 15 százalékkal estek vissza a zöldmezős beruházások, és azt is látni kell, hogy mindaddig, amíg tart a háború, addig ez a bizonytalan, mindenki számára rossz gazdasági környezet is fenn fog maradni” – fogalmazott.

Az Unilever Magyarország Kft. új üzemépülete Nyírbátorban az átadás napján, 2023. június 30-án. A 23 milliárd forint értékű beruházással bővítik a tisztítószer-üzem kapacitását, és nyolcvan új munkahelyet hoznak létre. MTI/Balázs Attila

Szijjártó Péter ennek ellenére hatalmas teljesítménynek nevezte, hogy a magyar gazdaság “nemcsak talpon tudott maradni az elmúlt években, hanem sorra döntött meg fontos rekordokat”. Hangsúlyozta, hogy “mesterhármast” sikerült elérni, a beruházások, a foglalkoztatottság és az exportteljesítmény csúcsát is megdöntötték.

“Az is világos, hogy a gazdasági teljesítmény alapját a beruházások adják, hiszen a beruházások teremtenek munkahelyeket, a munkahelyeken lesz munka, a munkából pedig lesz gazdasági teljesítmény” – szögezte le.
“A beruházások és az export folyamatosan húzzák egymást, a beruházások és az export folyamatosan erősítik egymást, s újabb és újabb rekordok elérésére tesznek minket képessé” – tette hozzá.

“Mindezt úgy sikerült elérnünk, (…) hogy közben egy rendkívül éles nemzetközi versenyben kell helytállnunk, mert nemcsak mi vettük észre, hogy a beruházások jelentik a gazdasági teljesítmény alapját, hanem mindenki, ezért aztán mindenki versenyez a beruházásokért” – fogalmazott.

“Legyen bármilyen stabil is egy politikai rendszer, legyenek bármilyen alacsonyak is az adók, legyen bármilyen fejlett is az infrastruktúra, hogyha az ott dolgozók képességei, szorgalma, kreativitása nem győzné meg a tulajdonosokat, akkor egészen biztosan nem ezt a beruházási helyszínt választották volna” – közölte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Unilever Magyarország Kft. üzemátadó ünnepségén Nyírbátorban 2023. június 30-án. A 23 milliárd forint értékű beruházással bővítik a tisztítószer-üzem kapacitását, és nyolcvan új munkahelyet hoznak létre. MTI/Balázs Attila