Hódmezővásárhely, Tornyai János múzeum, Rapcsák András út

Múzeumok éjszakája – Hódmezővásárhelyen öt helyszínen várják a látogatókat

Helyi hírek Kultúra Ország

Öt helyszínen, tizenhat programmal, kiállításokkal, gazdag és izgalmas kínálattal várják a látogatókat június 24-én, a Múzeumok éjszakáján Hódmezővásárhelyen – tájékoztatta a szervező Tornyai János Múzeum az MTI-t.

A közlemény szerint az év egyik legrövidebb éjszakáján a múzeumépületben a legkisebbeket régészeti játszóház, közismert festmények “színezője”, míg a családosan érkezőket múzeumi kincskereső szórakoztatja majd.

A főutcai közgyűjteménybe betérők Benczúr Gyula festőművész emlékkiállítását láthatják, amely ezen a napon zárja kapuit. A bejárati előcsarnokban esti álomképekből láthatnak tematikus festményválogatást a művészetkedvelők, míg a múzeum emeletén a 90 éve született és három évtizede elhunyt, természetfotóival nemzetközi hírnevet és elismerést szerző Nagygyörgy Sándor fotóművész alkotásaiból nyílik időszaki kiállítás.

A múzeumi éjszaka alatt a közgyűjtemény munkatársai tárlatvezetéseken hívják fel a látogatók figyelmét a kiállítások kevéssé ismert részleteire és érdekességeire, valamint egy feledésbe merült műgyűjtő lelkész magánkönyvtári hagyatékáról lehet előadást meghallgatni, élőben is megtekintve a könyvritkaságokat és az abban szereplő bejegyzéseket.

Az estet idén is a Srácok csellóval formáció múzeumkerti unplugged koncertje zárja.

Az Alföldi Galéria földszintjén Darvassy István kiállításán nemcsak a festőművész alkotásai, hanem egy, a Nagy Háború idején vitéz haditetteket végrehajtó katona, később művésztanár pályájának izgalmas fejezetei is megelevenednek. Az emeleti állandó kiállítást, az Alföld művészetét felvonultató több száz festményt és plasztikát újszerű látásmóddal, tematikai fókuszokkal járhatják körbe a vezetésen résztvevők.

Az Emlékpont az ötvenes évek sötét pillanataiba enged betekintést, de a retró kiállításon a (fél)múlt zenéinek felidézésével hallhatnak izgalmas történeteket a látogatók.

A júniusi múzeumi estéhez a Németh László Városi Könyvtár és a Szerb ortodox templom is csatlakozott. Előbbiben Erdélyi Tibor festőművész és a kávéval alkotó Prém Szabolcs mutatja be műveit az érdeklődőknek, míg a sétálóutca ortodox templomába betérők megtudhatják, ki volt a helyi ortodox közösség legnagyobb mecénása, és megismerhetik a szentéletű államférfi és egyházalapító, Szent Száva életét is.

Nyitókép: Frank Yvette