Régészeti felfedezés Pród környékén

Ötezer éves temetkezési helyet találtak Hajdúböszörmény közelében

Helyi hírek

Rendkívüli temetkezési helyre bukkantak a régészek Hajdúböszörmény-Pród környékén, a Vidi-zugban – tájékoztatott a Déri Múzeum.

A régészek munkáját a hagyma héjának lehántásához hasonlíthatnánk, ugyanis a feltárt halomsír (kurgán) fő/központi sírja fölül több rétegben tártak fel vaskori (szkíta) és honfoglalás kori sírokat a szakemberek, míg elérték a Jamnaja-kultúra egyik képviselőjének, egy nomád pásztornak a temetkezését.

A Jamnaja, azaz a gödörsíros kurgánok népének kultúrája késő rézkori – kora bronzkori kultúra volt a Kaszpi-tenger É-i partvidékétől, a Fekete-tenger É-i partvidékén át egészen a Kárpátokig terjedt el. Innen vádorolt be Dobrudzsán keresztül a K-Balkánra (Bulgária), Olténiába, innen pedig az Al-Duna vonalát követve a Vajdaság és az Alföld területeire. Első csoportjaik Kr.e. 3100-3000 között érték el az Alföldet, azon belül is leginkább a Tiszántúl vidékét elfoglalva.

Régészeti felfedezés Pród környékén

A Helsinki Egyetem Prof. Volker Heyd által vezetett YMPACT ERC Projekt nevű kutatócsoportja, a Hajdúsági Múzeum és a Déri Múzeum együttműködésében dolgozó régészcsapat számára nagy élményt jelentett, hogy a központi sír – a későbbi betemetkezések és bolygatások ellenére – épségben maradt fenn. Így a feltárás bizonyára számos értékes tárgyi lelettel és ismerettel gazdagítja majd a Kelet-Magyarországot elfoglaló első (őskori) nomád népcsoportról alkotott képet.

Kelta falu nyomait tárták fel a régészek a Tócóskertben

“Felnyitottam a tégelyt, és megcsapott a négyezer éves Egyiptom illata.” Exkluzív interjú Meredith Branddel, az Egyiptom elveszett kincsei sorozat sztárrégészével