Szeged, Szegedi Papucsért Alapítvány, Szegedi Papucs Napja, Agóra, népművészet

Szombaton rendezték a Szegedi Papucs Napját, ez már az ötödik volt – óriásgaléria

Helyi hírek Kultúra Ország

Szombaton már ötödszörre rendezték meg a Szegedi Papucs Napját, délelőtt exkluzív tárlatvezetés, délután többek között gyermek néptáncosok gálája, családi programok és papucsvásár várta az érdeklődőket.

A Szegedi Papucsért Alapítvány kezdeményezésére június 10-én, szombaton ötödszörre volt Szegedi Papucs Napja, hogy felhívják a figyelmet erre a különleges lábbelire. Délelőtt a szegedi Dóm látogatóközpontjában a tavasszal nyílt „Ahol Szűz Mária is papucsban jár” című kamaratárlatban tartottak exkluzív tárlatvezetést.

A papucs napja programjai délután a Szent-Györgyi Albert Agórában folytatódtak, több mint száz néptáncos gyermek lépett fel ünnepi műsorral. A délután folyamán a gyerekek – és kísérőik – kézműves foglalkozásokon, Hungarikum játszóházban és a Szegedi Papucshímző Kör tagjainak foglalkozásain próbálhatták ki kézügyességüket és ismerkedhetnek hazánk kiemelkedő értékeivel. Ezúttal is lehetett papucsfejre motívumot tervezni, színezni, a kicsit nagyobbak és felnőttek pedig a hímzésbe is belekóstolhattak.

Idén is volt papucsvásár, érkeztek papucsos mesterek, akiktől a helyszínen vásárolni lehetett és rendelést is felvettek egyedi igényekre. Filmbemutatóra is sor került, „A Bárkányiék, apáról-fiúra” című dokumentumfilmet láthatták az érdeklődők, amely a három generációs papucskészítő dinasztiát mutatta be. Továbbra is látható a tavaly megnyitott Mesepapucsok kiállítás, amely a szegedi papucsok mesés világába kalauzol.

A szervezők – ahogy minden évben – meglepetéssel is készültek, egy új, gyerekeknek és kézműveseknek is érdekes pályázatot hirdettek meg, valamint először adták át a „Szegedi papucsért”-díjat. Ezt Fetter Ferencné Marika népi iparművész, a Népművészet Mestere vette át dr. Bárkányi Ildikó néprajzkutatótól és Szögi Csabától, a Szegedi Papucsért Alapítvány elnökétől.

Fotók: Frank Yvette